Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Ferenc pápa: imádkozzunk az esőerdőkért – Kósa: ez csak bozóttűz

Ferenc pápa: imádkozzunk az esőerdőkért – Kósa: ez csak bozóttűz

Az amazóniai esőerdők a föld tüdejét jelentik, együtt kell megállítani a pusztító tüzeket – üzente a katolikus egyházfő.
 Globális összefogásra és az Amazonas-medence esőerdőinek védelmére buzdított Ferenc pápa -yírja a Reuters. A katolikus egyház vezetője a Szent Péter téren tartotta meg szokásos vasárnapi beszédét, és emlékeztetett a több százezer hektáron pusztító tüzekre.
A Népszava írja: „Imádkozzunk, hogy mindannyiunk közös munkájával meg lehessen állítani ezeket. A tüdőként funkcionáló erdők létfontosságúak bolygónk számára” – mondta a több ezer ember előtt tartott szónoklat során. Eközben csak csütörtökön és pénteken 1600 új erdőtüzet fedeztek fel a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei – január óta pedig 78 383 erdőtüzet regisztráltak Brazíliában, ami önmagában is több éves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.”
Kósa Lajos például így kommentálta az Amazonas lángba borulását a Kossuth Rádióban: nem az őserdő ég, csak a bozótos.
“De most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni”
– tette aztán hozzá Kósa, mint az az RTL Híradó összefoglalójából kiderül. Ami nem mindegy, hogy az ellenzéki politikusok az ő meglátása szerint ezzel is Orbánt akarják lejáratni.
Valójában egyébként abszolút az őserdő ég, és ezt még a természetpusztítást politikájával támogató szélsőjobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro is elismeri. A helyzet súlyosságát jellemzi, hogy az Amazonas füstje még Sao Paolo városában is elsötétítette a nappali eget, pedig ez a város olyan messze van a tűztől, mint Budapest Bagdadtól. Csak múlt csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei.
fotó: Népszava

About delipart

Check Also

Mérhetetlen mennyiségű aranyat rejt a Balaton mélye

Egy izgalmas kutatási eredmény szerint mérhetetlen aranykincset rejt a magyar tenger mélye, amely több vagonnyi …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük