Home / Déli-part / Itt a minta: így lesz egy kemping helyén lakópark, szálloda

Itt a minta: így lesz egy kemping helyén lakópark, szálloda

Változott a Balaton-törvény, a balatonszemesi főpítész szerint „új helyzet teremtődött”, megépülhet a Mészáros Lőrinc-közeli lakópark és szálloda a szemesi Vadvirág kemping területén.
Megnyitotta az utat Mészáros Lőrinc üzletfelének luxus lakóparkja és szállodája előtt az új Balaton-törvény – írja a 24.hu cikke nyomán a Népszava.
„Az egyik legforgalmasabb kemping volt a balatonszemesi Vadvirág, amelyik idén nyitott ki utoljára: helyére Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Jellinek Dániel cége, a Cape Town Real Estate Zrt. épít luxus lakóparkot és szállodát. A kemping területén egy 96 lakásos, 2 szintes villaépület-sor és egy 160-180 szobás szálloda épül.
Mint a 24.hu írja a helyi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve nyomán, az új Balaton-törvény hatálybalépésével pedig minden akadály elhárult a balatonszemesi kemping beépítése elől.
A településrendezési terv módosításának már tavaly nekikezdtek, de a régi törvény nem tette lehetővé a zöldterület megszüntetését.
Nagy László főépítész szerint azonban az év elején életbe lépett törvénymódosítással “új helyzet teremtődött”, így folytatható a beruházás.
Az “új helyzet” többek közt azt is jelenti, hogy a zöld közparki területet az a beruházónak nem kell pótolnia. Az új Balaton-törvény a zöldterületek csökkentésén kívül azt is lehetővé tette, hogy a beépítési százalékot 15-ről 35-re emeljék. És bár a jogszabály kimondja, hogy a vízparti kemping területén kereskedelmi célú szállásférőhely, vendéglátó épület és pihenést, testedzést szolgáló építmény helyezhető el, lakó- és üdülőépület, valamint lakás azonban nem alakítható ki – márpedig a villapark minden bizonnyal annak minősül. Tartalmaz azonban a törvény egy pont ide illő kiskaput, amely szerint kempingek területét más célra is igénybe lehet venni zöldterületként legfeljebb 3 százalékos beépítettséggel vagy “különleges strand települési területfelhasználási egységként”. A képviselő-testület tehát megszavazhatta végül
  • a kijelölt parti zöldterület megszüntetését, ami helyett egy beépítésre nem szánt különleges területet alakítanak ki, ám nem pótolják azt;
  • a beépíthetőség megnövelését és a zöldterület csökkentését; és
  • a kemping kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását is.”

 

 

fotó: Balatonszemes kisebb parti kempingje, a Lidó, idei nyári felvétel…

 

About delipart

Check Also

Négy óra után még több pénzt ért a szavazat

Borsodi választási riport a romasorról, az N1 tévétől:     https://youtu.be/OWbP4AG8KX0

One comment

  1. Ha annyi hazafi lenne ebben az országban amennyi kis király már Svájc előtt járnánk.
    Szégyen ami itt folyik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük