Home / Ország, Világ / Lecserélik a teljes balatoni hajóflottát

Lecserélik a teljes balatoni hajóflottát

Több mint 127 éves szolgálat után búcsút mondhatunk a balatoni hajózás két gyöngyszemének, a Helkának és a Kelénnek? A Balatontipp.hu legalábbis ezt olvasta ki a Bahart állami tulajdonjogát képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjének nyilatkozatából.

 

A Balatontipp.hu írja:

Guller Zoltán vezérigató az Origó című portálnak adott interjút “Tíz éven belül lecseréli a kormány a teljes balatoni hajóflottát” címmel annak kapcsán, hogy az állam a részvények több mint 75 százalékának megszerzésével teljesen kiszorította a valódi döntésekből a önkormányzatokat. A tíz éven át a cég egészét birtokoló települések mára gyakorlatilag díszletté váltak a hajós társaság irányításában, így szentírásnak tekinthetjük, amit az MTÜ vezetője mond.

“Tud esetleg konkrét példát mondani, milyen változások várhatóak?” – újságírói kérdésre Guller Zoltán az alábbi választ adta: “A tervünk az, hogy 2030-ra a teljes személyszállító hajó- és komphajóflottát lecseréljük. Olyan hajózást hozunk létre a Balatonnál, amely európai színvonalú, modern és biztonságos hajóparkkal rendelkezik, amely kiszolgálja nem csak a helyben élőket, hanem a turistákat is.”

A teljes személyszállító flottába ugyanúgy bele kell értenünk a Helkát és a Kelént, mint a Hévíz vagy Fonyód motorost és az olyan új hajókat is, mint a Szent Miklós vagy a Szigliget motoros, de a néhány éve hatalmas munkával felújított, modernizált Siófok katamaránt is. S ha valamit lecserélnek, akkor azt kidobják, másnak adják, megválnak tőle.

Persze az is lehet, hogy Guller Zoltán csak tréfálkozott, vagy csak valami nagyon szépet akart mondani, és rosszul mérte fel a határokat. Akár így van, akár az eredeti jelentés az igaz, figyelnünk kellene rá, mit csinálnak, hogyan bánnak a Széchenyi István, Hertelendy Károly és hajósok százai által örökül hagyott vagyonnal. Ha már az önkormányzatok nem tudták megvédeni.”

 

XXX

A Délipart pedig korábban azt szúrta ki Guller Zoltánnak a Népszavának adott interjújából: azt tagadta, hogy tervben lenne a balatoni hajózási társaság magánosítása, arról azonban nem beszélt, hogy ne volna (magán befektetői) szándék értékes vagyonelemek, mint például kikötők „kimazsolázására” a cégből…

 

 

 

fotó: a Kelén. /Balatontipp.hu, Győrffy Árpád

 

About delipart

Check Also

A budapesti közlekedési dugók teljesen összezavarták a természetet

Ez a szarvas is már csak a Dunában tud haladni, ezért ide menekült a nagykörútról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük