Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Balaton-kutatásra nem jutott pénz

Balaton-kutatásra nem jutott pénz

Önök is tudnák sorolni, hogy mi mindenre jut pénz kis hazánkban? Nos, Balaton-kutatásra nem, derül ki a hirbalaton.hu cikkéből.

 

 

Az elmúlt 25 évben nem mértek a Balatonban ekkora, az algák mennyiségét mutató a-klorofill szintet, mint augusztus vége felé, aminek továbbra sem tudják a pontos okát – számolt be Vörös Lajos, a tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet professzora a hirbalaton.hu-nak.

A portál azt is írja:

„Három évvel ezelőtt a víztudományi program keretében multidiszciplináris csoportot és projekttervet állítottak össze a Balaton-kutatásra, az egyetem, a tihanyi limnológiai intézetet és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében – számolt be Dr. Józsa János, aki az MTA Nemzeti Víztudományi Programjának vezetője.

Felidézte, hogy a balatoni projekt hosszú távú finanszírozásának reményében készítettek egy ígéretes, újszerű eredményeket hozó előtanulmányt is a párszáz millió forintra taksált kutatási programhoz, ajánlva benne a hidrometeorológiai, áramlástani, üledékvándorlási, mederváltozási, vízminőségi és ökológiai folyamatok komplex vizsgálatát a tó vízszintjének széles tartományára, beleértve a klímaváltozás hatásának becslését is. Az elsődleges cél egy kiegyensúlyozottan jó ökológiai állapotot biztosító új vízszint-szabályozási rend  tudományos megalapozására volt.

A kutatócsoport meg is alakult, de végül a sorozatos ígéretek ellenére a kutatási program nem jutott forráshoz, pedig a klímaváltozás hatásai és az elmúlt nyarak szélsőségei miatt egyre égetőbb szükség lenne rá – mondta a rektor.

Hozzátette: „Talán a mostani algainvázió kellő figyelmeztetés lesz a döntéshozók felé, hogy nem halogatható tovább a Balaton nagy múltú kutatásának az eddigieknél komplexebb, átfogó megújítása.”

 

 

fotó: Balatontipp.hu, Győrffy Árpád

 

 

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük