Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Még erősebb algásodás indulhat be

Még erősebb algásodás indulhat be

A nagy melegek? A megemelt vízszint? A kutatók is találgatják, miért a balatoni algainvázió. Valószínűsítik: jövő nyár elején óriási árvaszúnyograjzás lesz.

 

A kutatók keszthelyi strandhoz közeli állomásán augusztus végén mért algatömeg 300 mg volt köbméterenként, miközben a fürdőzésre alkalmasnak ítélt vízben 50 mg lehet ez az érték – írja a hirbalaton.hu.

 

Dr. Istvánovics Vera és Honti Márk, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagjai készítettek egy összefoglalót a jelenségről, és a várható folytatásról.

A tavak eutrofizációjával foglalkozó két szakember szerint igen kevés az esély rá, de előfordulhat, hogy a Balatonban a lehűlő vízben elpusztuló, és gyorsan bomlani kezdő, nagy tömegű alga szeptember második felében oxigénhiányt, tömeges hal- és kagylópusztulást okozhat.

Arra valamivel több esély van, hogy ha a következő hetekben még számottevően visszamelegszik az idő, az augusztus véginél is erősebb algásodás indulhat be.

A kutatók nagy valószínűségét látják annak, hogy a Balatonban beindult folyamatok hatására jövő nyár elején óriási árvaszúnyograjzás lesz.

A kutatócsoport Keszthelyi-medencében lévő mérőállomásán augusztus végére a klorofill elérte a köbméterenkénti 300 mg értéket is, ami mintegy másfélszerese az 1982-es nagy balatoni eutrofizáció, azaz algásodás csúcspontján megfigyelt adatnak.

Az algásodás másik, az alagacsúcs mintegy harmadát adó főszereplője a fecskemoszat, amely az 1970-es évek előtti, közepes algaeltartó képességű Balaton jellegzetes nyári algája volt, ezért ez különösen meglepte a kutatókat.

Dr. Istvánovics Vera és Honti Márk feltételezése szerint a Balaton rendkívüli algásodása a tó üledékéből való foszfor felszabadulással áll összefüggésben. Arra még nem tudják a választ, mitől szabadulhatott fel a Balaton üledékéből hirtelen ennyi foszfor.

A nagy melegek, a megváltozott szélviszonyok, a tartósan megemelt vízállás, netán mindez együtt és még más is?

– a további kutatásoknak kell megadni a kérdésre a választ.

A kutatók figyelmeztetnek arra, hogy az elmúlt évtizedekben nemcsak az éghajlatban történt változás, hanem a Balaton tápanyagterhelésében, vízháztartásában, vízgyűjtőinek állapotában és a tó hasznosításában is, miközben a tó vízminőségének alakulását, és az ezzel kapcsolatos teendőket több mint 15 évvel ezelőtt értékelték utoljára átfogóan Dr. Somlyódy László irányításával.

 

A teljes cikk:

 

http://www.hirbalaton.hu/kutatok-a-balaton-algasodasa-vizminoseg-problemat-jelez/#more-44534

 

 

About delipart

Check Also

A budapesti közlekedési dugók teljesen összezavarták a természetet

Ez a szarvas is már csak a Dunában tud haladni, ezért ide menekült a nagykörútról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük