Home / Déli-part / Csapody a balatoni fogast hiányolja leginkább

Csapody a balatoni fogast hiányolja leginkább

A tógazdasági és a balatoni nyurgaponty között nincs különbség, a fogas ízén azonban érzeni, hogy halastavi – mondta Csapody Balázs az InfoRádiónak.

 

A balatoni vendéglősök minden „trükk” ellenére hiányolják a balatoni halat, vagyis nem osztják azt a balatoni halgazdálkodási társaság számára is „fentről” érkezett ukázt, hogy „balatoni hal az, amit annak mondunk”…

 

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémai elnöke azt mondta az InfoRádiónak: a vendégek egyre inkább ennének halat a Balatonnál, egyre több is fogy, az már más kérdés, hogy milyen halat tudnak venni, és ezzel mennyire elégedettek…

A Balaton és a hekk összetartozó fogalmak, a szakember szerint ez a fajta romantika egészen biztosan megmarad.

“Már az is jó, ha halat fogyasztanak a vendégek, de mi azt szeretnénk, hogy ezek friss, helyi halak legyenek”

– tette hozzá Csapody Balázs. Az étteremtulajdonosok próbálják a minőségi, helyben kifogott, frissen elkészített halak fogyasztása felé terelni a vendégeket. “Kérdés, hogy mit értünk balatoni hal alatt? A meghatározása hivatalosan, és a balatoni halászati cég is ezt sulykolja, hogy

balatoni hal az, amely a Balaton vízgyűjtő területén található halastavakból származik.

Sok halastóból származó halat kipróbáltunk, találkoztunk kimondottan jó minőségűekkel is, ugyanakkor olyan halfajta is van, amellyel a halastavak nem tudják ellátni az éttermeket” – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

“Mi, Balaton melletti vendéglősök igazán szeretnénk, ha lenne egy olyan optimális megoldás – tiszteletben tartva az egyre növekvő horgászturizmust -, hogy azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű halakkal akarnak dolgozni, a Balatonból is hozzá tudjanak ezekhez jutni” – mondta Csapody Balázs, és hozzátette, van olyan hal, amelyiknél nem érezni a különbséget, mindegy, hogy halastóból vagy a Balatonból érkezik:

“Ilyen például a nyurgaponty, amiből zseniális minőséget kapunk. Ugyanakkor például a fogasnál érezni, ha nem a Balatonból, hanem egy halastóból származik.”

A Somogyi Hírlap 2014-es cikkéből:

„Bitay Márton Örs államtitkár szerint hozzáállás kérdése, hogy mit nevezünk balatoni halnak, az ugyanis másodlagos, hogy a Balaton vizéből kerül-e ki, vagy a halgazdálkodási zrt. termeli meg a tórendszerei egyikében”

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SomogyMegyeiHirlap_2014_12/?pg=52&layout=s&query=Bitay

About delipart

Check Also

Mindenhol jó, de a legjobb Balatonon: egyre többen költöznek a tóparti településekre

Folyamatosan változnak az ingatlanpiaci trendek, ezért is lehet az, hogy míg a fővárosban és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük