Home / Közélet / Vigyázat, álellenzéki!

Vigyázat, álellenzéki!

Józsefváros, Ferencváros, Szeged, Eger – sorolja a Magyar Narancs, hogy hol bukkantak fel állenzéki polgármesterjelöltek. És persze másutt is…

A Magyar Narancs cikkéből:

„Az idei önkormányzati választás előtt megfigyelhető tendencia, hogy a Fidesz több helyen is olyan jelöltet támogat, aki korábban más párt, a legtöbb esetben az MSZP tagja volt (néhány esetben pedig a DK vagy az LMP tagja). Ha nem is mindig nyíltan áll mögéjük az állampárt, az ezeket a jelölteket indító civil szervezeteknek hol több, hol kevesebb köze azért lehet a Fideszhez.

„A Fidesz erre jó ideje tudatosan készülhetett – mondta el lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője –, több helyen megfigyelhető, hogy nem felépítenek valakit az ellenzéki jelölttel szemben, hanem maguk mellé állítanak korábban más pártok közelében mozgó politikusokat, akik már ismert és népszerű arcok helyben.” László Róbert úgy véli, ha előfordult is ilyen korábban, ez a módszer az idén vált a Fidesz tudatos stratégiájává.

„Az országgyűlési választások előtt elszaporodó kamupártok elsősorban a százmilliós nagyságrendű kampánytámogatásokra utaznak, az önkormányzati és az EP-választások idején pedig eltűnnek. A mostani kamujelöltek mások: itt nincs állami támogatás, nekik politikai feladatuk van, mégpedig az ellenzéki választók megosztása.” A szakértő szerint ez a megtévesztő funkció önkormányzati választáson nagyobb eséllyel működhet, ha helyben tényleg ismert jelöltekről van szó.”

Nemrég idéztünk egy Népszava-cikket, miszerint már Fidesz-közeli körök „felügyelik” az óriásplakát- és lámpaoszlophelyeket is, nem is nagyon tud kikerülni ezekre az ellenzék… De hogy nem csak a Fidesz, arra Siófokon is láthatunk példát, s arra is, hogy a független, október 13-án ötpárti és civil támogatással induló Lengyel Róbert polgármester lejáratására létrejött Fidesz-hű Facebook-oldalak nyilván nem véletlenül ugyanazt a papíron független jelöltet népszerűsítik, akinek óriásplakátjai is feltűntek a napokban…

Dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester témába vágó Facebook-bejegyzéséből: „Országos tendencia, hogy a „helyi hatalmasok” a hatalmuk megtartása, avagy ellenzéki, vagy független polgármester-jelöltek újrázásának megakadályozására volt MSZP-seket (vagy épp korábbi MSZMP-seket), jobbikosokat, LMP-seket, álfüggetlen civileket küldenek a ringbe, hogy ezzel is szalámizzák az ellenzéki szavazótáborokat. Néha csak akár pár tucatnyi, esetleg néhány száz szavazaton múlnak dolgok, erre az esetre jól jönnek a „függetlenek”.

De nézzük, mi a helyzet polgármester-jelölt fronton városunkban. Itt jelenleg négyen maradtuk ringben. Vagyok jómagam (aki mögé a helyi szervezettel rendelkező ellenzéki pártok is besoroltak és azzal segítenek, hogy egyik sem indít rám saját ellenjelöltet, saját szimpatizánsaikat pedig a rám és csapatomra való voksolásra buzdítják) és van a Fidesz-KDNP ’fő jelöltje’, Gruber Attila.

Az utolsó pillanatban, a semmiből bukkant fel egy „civil”, a korábban – a mára már függetlenből Fidesz taggá avanzsált- Hamvas Péter nevével ’fémjelzett’ egyesület színeiben, Ján Zoltán.

Aztán van még az MSZP-ből nem is oly rég kipenderített Balassa Béla. Akit egyébként már 2014-ben sem a saját pártja, hanem a Fidesz delegált a képviselő testületünk pénzügyi bizottságába külsős tagnak. És aki nem mellesleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy most még egy csomó plakáthelyet is kaphatott város szerte, néhány helyen épp Gruber Attila „alatt”…

A lényeg kedves siófokiak, hogy tessék nyitott szemekkel, kihegyezett fülekkel járni és figyelgetni, kik melyik fészekaljhoz is tartoznak valójában. Mert kétség ne legyen: itt csak két valódi alternatíva van, a többi, épp úgy, mint az egész világ, csak színház…”

About delipart

Check Also

Balaton-átevezés: több mint 4000 ember teljesítette a távot

A 8 kilométeres távot kajakban, kenuban, sárkányhajón vagy SUP-on lehetett megtenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük