Home / Déli-part / Balaton: sok a turista, nagy a zaj?

Balaton: sok a turista, nagy a zaj?

Egységes balatoni csendrendeletet szorgalmaz a Balatoni Szövetség elnöke.

 

„Adósa a térségnek az egységes csendrendelet megalkotásával a Balatoni Szövetség” – fogalmazott Balassa Balázs szigligeti polgármester, a Balatoni Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.

Véleménye szerint ameddig az önkormányzatok saját maguk alkotják meg a szabályokat, addig soha nem lesz egy minden rendezvényre érvényes, kiszámítható, tervezhető, a többség érdekeit figyelembe vevő szabályozás az üdülőrégióban. Ma hiába dönt úgy egy balatoni település, hogy a pihenést, a nyugalmat részesíti előnyben, ha a szomszédos, vagy a túlparti település szabályai eltérőek, hiszen a zajhatás nem ismer határokat, és a vízen is terjed. Egységes szabályozás hiányában most egy-egy önkormányzattól függ, milyen engedélyt ad ki, és mit lehet megcsinálni a területén.

Balassa Balázs hangsúlyozta, nem azt mondja, és a BSZ részről sem fogalmazódott meg soha olyan, hogy be kellene tiltani az olyan nagy rendezvényeket, mint amilyenek például Zamárdiban vannak.

– Ezek is részei a Balatonnak, de igenis meg lehet és meg kell követelni azokat a technikai feltételeket, amelyek segítségével ma már határértéken, és területen belül lehet tartani a zajhatásokat – fogalmazott. Lehet, hogy ettől drágább lesz egy rendezvény, de a konfliktus-mentesség miatt meg fogja érni hosszútávon a szervezőknek – tette hozzá.

 

Egész éves üdülőrégió legyen a Balaton? Erről is elmondta a véleményét Balassa a hirbalaton.hu-nak.

„A vállalkozóknak, szolgáltatóknak nyilván jó lenne, de a helyi lakosoktól egyre inkább azt hallom, hogy ők egy kis nyugalmat szeretnének. Manapság nyaranta átlagosan nyolc-tízszeresére duzzad a forgalom a Balaton-parti, part-közeli települések utcáin, boltjaiban. Az, hogy a többi évszakban se lehessen igazán kimenni az utcára, mert annyi autó jön, a parkolók tele, mindenhol embertömeg, zaj, programok, rendezvények, nos, ettől tartanak az itt élők.”

 

HB: Akkor mi lenne a megoldás? A régió állandó lakossága alig 300 ezer fő, az ő akaratuk mennyit nyom latba az üdülőövezetbe érkező, milliós nagyságrendű turistatömegekkel szemben? Számíthat a véleményük?

– Szerintem mindenképpen. Ők biztosítják a folytonosságot, az állandóságot. Nem tudom mi a megoldás, de a kérdéssel foglalkozni kell. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy állítsuk meg a folyamatot, aminek a célja egy egész évben vonzó üdülőrégió megteremtése, hanem azt, hogy többet kell törődni a helyiekkel, jobban figyelembe kell venni az érdekeiket, véleményüket.”

 

A teljes cikkek:

 

http://www.hirbalaton.hu/egyseges-csendrendeletet-a-balaton-regioba/

 

http://www.hirbalaton.hu/balassa-a-balaton-regio-jo-fele-tart-de-sokszor-meg-kaosz-uralja-a-programjait/

 

 

About delipart

Check Also

Hónapok óta nem jön külföldi turista a Balatonra

Ilyen se volt még…   A hirbalaton.hu cikke:     http://www.hirbalaton.hu/november-ota-nem-volt-kulfoldi-a-balatonnal-mfor-hu/#more-73068

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük