Home / Déli-part / Balatoni apartmanban sej, de jó?

Balatoni apartmanban sej, de jó?

Az országos sajtó megint felfedezte a balatoni „apartmanházinváziót”.

 

Van, ami még a nyaralóvásárlásnál is jobb üzlet a Balatonnál – idézi az Infostart a Világgazdaság cikkét.

„A balatoni ingatlanpiacon újdonságként megjelenő apartmanok jó alternatívát kínálnak a part menti ingatlanbefektetésekhez, és a jelek szerint ez most népszerűbb, mint kis házakat vagy házrészeket vásárolni.

A korábbi évtizedekben nem volt jellemző a part menti apartman, most azonban bővül a kínálat, több helyen is megjelentek a kertkapcsolat nélküli, kisebb alapterületű, akár új építésű társasházakban kialakított apartmanok, amelyek erős konkurenciát jelentenek az önálló nyaralóknak.

Egy apartman fenntartása ugyanakkor egyszerűbb és olcsóbb is, például az adó jellegű járulékai vagy a biztosítás díja is alacsonyabb, mint egy önálló ház esetében.”

… olcsóbb a fenntartása, hiszen például ugyanannyi helyi adót fizet a balatoni panorámát élvező tulajdonosa, mint az az ingatlantulajdonos, akinek a háza közvetlenül a vasúti sínek mentén található… A helyzet igazságtalanságára a balatoni polgármesterek közül eddig tudomásunk szerint csak a siófoki Lengyel Róbert hívta fel a figyelmet… S bár többlet-hozzájárulási javaslatát anno a fideszes többség leszavazta, épp az idő tájt a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén egy fideszes tanácstag kelt ki a balatoni apartmanházépítések ellen.

A Szabad Pécs akkor ezt írta:

„Nem csak a siófoki polgármester vetne gátat panorámaadóval a Balaton-parti apartmanház-inváziónak. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén ugyanis egy fideszes tanácstag arra hívta fel a figyelmet, hogy 37 százalékkal nő a régió szállásférőhely-kínálata a luxuslakások révén.


A Zala Megyei Közgyűlést képviselő Fodor Márk szólalt fel a Balaton-parti lakóparkinvázió ellen. Egy felmérés kérdésére 23 balatoni település jelezte vissza: építési vagy tervezési fázisban van partmenti lakóparképítés – közölte Fodor Márk. A BFT-tag szerint ezeket a négyzetméterenként 800 ezer-1,3 millió forintba kerülő lakásokat tehetős emberek vásárolják meg, gyakorta befektetési céllal. S ezek konkurenciái lesznek, vagy már most is azok a helyi szálláshelykínálatnak. Az említett 23 településen van a Balaton-régió férőhely-kapacitásának 75 százaléka. Szakmai számítások szerint 37 százalékkal nő a szálláshelykínálat a lakóparkok terjedésével…

A zalai fideszes beszélt arról is, hogy csak egyetlen tóparti településen 900 ilyen lakóegység jelenik meg rövid időn belül (konkrétan nem nevezte meg, melyik településre gondolt), ám az ezekben képződő jövedelem jellemzően nem marad helyben, hiszen a tulajdonosok zöme nem helybéli….

Nagy port vert fel a Balatonért is felelős állami főépítész egy szakmai konferencián „bedobott”, Lengyel Róbertéhez hasonlító javaslata is. Ifjabb Horváth János azt vetette fel, hogy akinek vízparti telke van, az fizessen rá külön telekadót, avagy, ha nem fizet, adjon le belőle 20-50 métert a szabadon bejárható Balaton-parti sáv biztosítása érdekében.

A Balaton-törvény 18 éve, 2000-ben írta elő az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki. Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosított a településeknek. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást – mindhiába, ezért is hangozhatott el a főépítész idézett javaslata.

Két övezet már van, Lengyel javaslatával három lenne

„Jogszerűnek találta Siófok építményadóról szóló rendeletét az Alkotmánybíróság. A képviselőtestület úgy döntött, hogy az építményadót övezeti besorolás szerint kell megfizetniük az ingatlan-tulajdonosoknak. A várost a testület két övezetre osztotta, az elhatárolást a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal adja” – szól egy 2007-es, de cikkünkhöz kapcsolódó hír. Az alkotmánybírósági döntést a magasabb adómérték miatt tiltakozó aláírásgyűjtés előzte meg az érintett, vasút és Balaton közötti ingatlanok tulajdonosai körében.”

About delipart

Check Also

Mindenhol jó, de a legjobb Balatonon: egyre többen költöznek a tóparti településekre

Folyamatosan változnak az ingatlanpiaci trendek, ezért is lehet az, hogy míg a fővárosban és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük