Home / Déli-part / 20 milliárdot kér a hajózás

20 milliárdot kér a hajózás

Már hajók is maradtak ki a munkaerőhiány miatt. A vízparti apartmanlakások miatt esik vissza a kereskedelmi szálláshelyek forgalma. Két érdekes mondat a Balaton Fejlesztési Tanács üléséről.

 

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) versenyképességének megteremtéséhez a következő évtizedben mintegy 20 milliárd forint forrásra van szüksége, a menetrendi hajózás állami támogatása mellett – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén pénteken Siófokon a hirbalaton.hu-n megjelent, s az MTI-re alapozó cikk szerint.

„A Bahart évente 400-450 millió forint fejlesztésre képes önerőből, ami kevés. A legnagyobb gond a műszaki elavultság. Emellett stratégiai kérdéssé vált a munkaerőhiány a hajósállományban, ami miatt idén már néhány járat is kimaradt – mondta.

A beépítettség, zajszint, eltérő üdülőhasználat miatti ellentétek mellett megoldásra vár az új közlekedési eszközök használatának szabályozása: a e-jetski, a hyperjet, és az egyéb elektromos eszközöké – hangzott el. Megkezdték a “Milyen Balatont szeretnénk?” téma széleskörű társadalmi, turisztikai, önkormányzati, gazdasági és politikai vitájának előkészítését.

Fodor Márk, a Zala megyei közgyűlés tagja arra figyelmeztetett, hogy elindult egy nagyon káros folyamat a Balatonnál a tópart túlzott beépítésével, ami nem csak építészeti kérdés, hanem ökológiai, turisztikai és gazdasági is. “A megépült lakások kihúzták a kereskedelmi szálláshelyekről a vendégeket” – mondta, hivatkozva előzetes adatokra, amelyek szerint csökkent a Balatonnál a kereskedelmi szálláshelyek forgalma a korábbi évhez viszonyítva.

Horváth János állami főépítész arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi áfa-rendszer nem a nyaraló-, hanem a lakások építésének kedvez, ezért óriási a nyomás a hivatalokon és az önkormányzatokon, hogy minél több parti részen építhessenek a befektetők lakóparkokat.”

 

A teljes cikk:

http://www.hirbalaton.hu/komoly-forrasokra-van-szuksege-a-balatoni-hajozasnak-mti/#more-45282

 

 

About delipart

Check Also

A Balaton amúgy mindenkié, de kié konkrétan? Itt tartunk, 2020 májusában

A Válaszonline szedte össze, idézet a cikk bevezetőjéből: „Jelenleg 42 projekthelyszínt tudhatnak maguknál – országos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük