Home / Ország, Világ / Az önkormányzatok a kormányzat kikerülésével is pályázhatnak majd

Az önkormányzatok a kormányzat kikerülésével is pályázhatnak majd

Szeptember 30-a a helyi önkormányzatok napja. 1990-ben ugyanis ezen a napon tartották az első szabad önkormányzati választást.

Két ellenzéki uniós képviselő korábbi közleményében kecsegteti azzal a hazai önkormányzatokat, hogy a jövőben több lehetőségük lesz közvetlenül az Európai Unióhoz pályázni, a kormányzat kihagyásával.

Ujhelyi István (MSZP):

„Az igazi demokrácia egyik legfontosabb eleme, hogy szabad önkormányzatok szabadon döntenek saját közösségük ügyeiről, saját környezetük fejlesztéséről. Jelenleg a narancsuralmi kormány az elérhető uniós források jelentős részét nem a szükség, hanem a kiépített hűbéri rendszer és a rokonság étvágya szerint osztja el. Éppen ezért kiemelt vállalásunk, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben minél több olyan forráslehetőséget biztosítsunk, amelyet a szabad önkormányzatok a kormányzati kényszerek nélkül, közvetlenül pályázhatnak meg. Erre komoly esély mutatkozik, különösen azután, hogy tárgyalásaink során Frans Timmermans, az Európai Bizottság jelenlegi és leendő első alelnök világossá tette: változtatni fognak a szabályokon annak érdekében, hogy a jelenleginél több közvetlen uniós forrás legyen lehívható.”

Dobrev Klára (DK):

A Népszava cikkéből:

„A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője. Dobrev Klára szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a „legkorruptabb” kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak. Dobrev Klára hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál. Jelezte: ezért dolgozik majd a következő időszakban, és személyes garanciát vállal arra, hogy komoly előrelépést érnek majd el az ügyben. Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan alakulhat majd át 2020-tól az uniós pályázati rendszer, Dobrev Klára kifejtette: egy általános uniós szabály szerint megnövelik azon források összegét, amelyekre eddig is közvetlenül pályázhattak önkormányzatok és civil szervezetek.”

 

 

 

About delipart

Check Also

Törvényjavaslat tavainkért, így a Balatonért is

— vajon megszavazzák? Vagy egyáltalán, engedik a T. Ház elé vinni?   A Mérce cikke: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük