Home / Déli-part / Jönnek: helikopternek is le kell tudni szállni a balatoni kikötőkben

Jönnek: helikopternek is le kell tudni szállni a balatoni kikötőkben

A Magyar Turisztikai Ügynökség 4 milliárd forintos felhívást tett közzé balatoni kikötők építésére és bővítésére. Lesz hol feltölteni a méregdrága elektromos hajókat, írja a Napi.hu. A siófoki polgármester e közben azt tervezi, hogy visszavonatja a lakossági tiltakozást kiváltott ezüstparti kikötőberuházáshoz adott korábbi elvi önkormányzati hozzájárulást.

A célra 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást szán a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan ebből a keretből 5-8 projektet fognak támogatni. 

A Napi.hu írja:

„Persze nem akármilyen kikötők épülhetnek, hanem olyan hálózat, “mely az elektromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására” – szerepel a felhívásban. A fejlesztést követően a kikötőkben minimum 40 hajóhelynek kell lennie és egész évben fogadniuk kell a hajókat. Nagyon szigorú az elbírálás: 100-ból legalább 60 pontot kell szerezni a sikerhez, pontot ér például, ha helikopter is le tud szállni, illetve ha legalább 4 kikötővel köt együttműködési megállapodást a pályázó.

Legutóbb a 24.hu írt arról, hogy ha minden jól megy, 20-30 millió forintos elektromos luxusjachtok lephetik el a Balatont, legalábbis már készül az infrastruktúra, startolnak az e-kikötő fejlesztések. A cikk szerint esélyes helyszín lehet egy Mészáros Lőrinc-féle kemping partszakasza, de a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) is beszállna az üzletbe. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója augusztusban beszélt arról, hogy az állam 6,6 milliárd forinttal megemelte a Bahart tőkéjét, és ezzel valamivel több mint 75 százalékos tulajdoni hányadot szerzett. Az állami tulajdonosi jogok gyakorlója az MTÜ. Korábban a céget a balatoni önkormányzatok tulajdonolták. Az immár állami cég rendelkezik a Balaton legnagyobb, 11 helyszínes vitorláskikötő-láncával Alsóörstől Siófokig.”

Dr. Lengyel Róbert, Siófok újraválasztott polgármestere jelölő szervezetének kampányzáróján jelentette be: vissza fogja vonatni a képviselő-testülettel a nagyszabású ezüstparti kikötőbővítés érdekében adott korábbi elvi önkormányzati hozzájárulást. Azt mondta: előbb szeretné a városvezetés tisztán látni a beruházás minden részletét (kik építkeznének, milyen pénzből, milyen módon épülne a lídós strand és kik üzemeltetnék, stb.), s utána esetleg visszatérni a témára.

A ezüstparti beruházás terve néhány hónapja komoly lakossági tiltakozást váltott ki a környéken élők, s a nyaralótulajdonosok körében.

 

About delipart

Check Also

Aláírásgyűjtés indult a Balaton megvédéséért

A siófoki polgármester írta alá elsőként.   Az Alfahír cikke:   https://alfahir.hu/2021/04/09/balaton_a_balaton_mindenkie_potocskane_korosi_anita_jobbik_lengyel_robert_siofok_kampany    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük