Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Fidesz-darálóban a megyei sajtó – független megyei hírportálokat!

Fidesz-darálóban a megyei sajtó – független megyei hírportálokat!

Hiába próbálta elzárni olvasói elől a Borkai-ügyet a megyei sajtó, az egész ország arról beszélt… Közben a MÚOSZ és a Nyomtass Te is! Mozgalom független megyei hírportálok létrehozására és támogatására hív fel. 

 

A 444.hu úgy tudja: tovább „vonalasítja” a Fidesz a megyei lapokat, csökkenti a helyi szerkesztőségek létszámát és növeli a központi tartalmakat.

A 444.hu cikkéből:

„Lassan egy éve zajlik a kormánypárti média központosítása a Közép-Európai Média és Sajtó Alapítvány (KESMA) ernyője alatt, de a médiapiacon terjedő hírek szerint a java még hátra van, és az önkormányzati választás után további összevonásokra és még szorosabb tartalmi felügyeletre lehet számítani.

…A kormány médiastratégái – Rogán Antal kommunikációs miniszer és Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója – arra készülnek, hogy felszámolják a megyei lapok maradék függetlenségét is. A tervek szerint a KESMA vezetői minimalizálnák a helyi szerkesztőségek mozgásterét, és mind arculatában, mind tartalmában egységes napilapot készülnek terjeszteni az egész országban.

…a KESMA élére kinevezett Varga István, aki egy februári interjúban arról beszélt, hogy nem szégyen bevallani, az igazán jó tollú, pengés újságírók a másik oldalon vannak. Rogán Antal kabinetje órákkal később lemondatta posztjáról a kuratórium elnökét, akinek Szánthó Miklós vette át a helyét.

A választási győzelem dacára Liszkayék nem voltak elégedettek a médiabirodalom működésével, annál is inkább, mivel diadaltól függetlenül a lapszámok folyamatosan zuhantak.

Amikor 2018 augusztusában a Menedzsment Fórum áttekintette a legfrissebb MATESZ-adatokat, arra jutott, hogy a 2016 őszén „fideszesítésnek” indult megyei lappiac forgalma két év alatt 20 százalékot esett. Ráadásul gyorsulás volt tapasztalható: a novemberi számadatok már arról árulkodtak, hogy egy év alatt 13 százalékot apadt az olvasótábor.

…Ennél is többet elárult a Mediaworks központi szerkesztőségének szerepéről, és a centralizált szerkesztési gyakorlatról, hogy mikor az EP-választás napján a Népszava arról cikkezett, hogy felszámolhatják az egyes regionális lapok szerkesztőségeinek önállóságát,

A KIADÓ KÖZPONTILAG MEGSZERKESZTETT CIKKEL REAGÁLT, AMIT AZTÁN MINDEN MEGYEI LAP AZONNAL LE IS KÖZÖLT.

16 regionális újság közölte ugyanazt a cáfolatot, szinte paródiaértékű gesztussal: „Idáig jutottak balliberális polgártársaink – mert kollégáknak már nem nevezhetjük őket. Az újságíró ugyanis arról ismerszik meg, hogy legalább megpróbál igazat írni. Ők már, jól láthatóan, nem is próbálkoznak ezzel. A Népszava cikke szemenszedett hazugság.”

A központosítást tagadó központi cáfolat persze vicces tünet, de úgy tűnik, még a központosított működést is lehet tovább központosítani. A 444 információi szerint

A KORMÁNYZATI MÉDIAALAPÍTVÁNY A REGIONÁLIS KÖZÉLETI KIADVÁNYOK TOVÁBBI ÁRAMVONALASÍTÁSÁRA KÉSZÜL. A jelenlegi szerkesztőségek létszámát néhány főre csökkentenék, és mind több tartalmat állítanak majd elő a Mediaworks központi, budapesti szerkesztőségében.

…A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány illetékese is azt firtatta, hogy vajon miként lehetséges az, hogy a magyar sajtó egy döntő része egy kormányhoz közel álló alapítványba szerveződött össze. A miniszterasszony szemrebbenés nélkült azt felelte, hogy

„A KESMA EGY PIACI FOLYAMAT EREDMÉNYEKÉNT JÖTT LÉTRE, AHHOZ A KORMÁNYNAK A VILÁGON SEMMI KÖZE SINCS”. 

A sajtószabadság, és a KESMA ügye – éppúgy, mint az igazságszolgáltatásé – nagy súllyal szerepel az Európai Bizottság által folytatott jogállamisági eljárásban. Egyelőre mégis úgy tűnik: a magyar kormányt ez sem tántorítja el attól, hogy még szorosabb felügyelet alá vonja a már így is teljesen pártszócsővé tett vidéki lapokat.  ”

 

Független megyei hírportálokat!

A Nyomtass Te is! Mozgalom és a MÚOSZ javasolja, hogy az újonnan megválasztott önkormányzatok hozzanak létre egy olyan közös országos pénzalapot, amely támogatja, hogy minden megyeszékhelyen működjön egy, a helyi hatalomtól is független hírportál.

Így ezek az internetes híroldalak sem anyagilag, sem szervezetileg nem kötődnének a megyei, városi önkormányzatokhoz. Működésükre támogatást az országos pénzalaptól kapnák. A két szervezet szerint ez garanciája lehet annak, hogy képesek legyenek a helyi hatalom ellenőrzésére, illetve referenciaként szolgálhatnak az önkormányzat által működtetett médiumoknak.

Ezek a szakmailag erős – és minőségi szempontból a támogató által ellenőrzött – portálok lehetnek a szétvert vidéki nyilvánosság újjáépítésének első elemei. Ennek a megyei portálhálózatnak a létrehozása olyan reális cél, amely közös összefogással elérhető” – olvasható a felhívásban.

 

About delipart

Check Also

Siófok, Füred, Keszthely, Lelle – a déli part „győzött” idén nyáron (is)

Az odalátogatók számában az északi és a déli part versenyét, mintegy 30 százalékkal a déli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük