Home / Közélet / Megalakult az új siófoki testület, Gruber lemondott

Megalakult az új siófoki testület, Gruber lemondott

Csere: Gruber helyett Balogh. Ismét két alpolgármestere van Siófoknak – a fideszesek is megszavazták. Csak a választásokon győztes Becsülettel Siófokért Egyesület ad bizottsági elnököt, a Fidesz nem, Gencsi Attila nemet mondott a felkérésre. A polgármester visszakapta öt éve elvett jogköreit.

Címszavakban a siófoki képviselő-testület keddi alakuló ülése.

Az október 13-i választáson a választókerületi győzteseket és a polgármestert tekintve 7-2 volt az arány a Becsülettel Siófokért Egyesület jelöltjei, illetve támogatottja javára, a Fidesszel szemben. Két fideszes és egy egyesületes jelölt kompenzációs listáról kerülhetett a képviselő-testületbe. A Becsülettel Siófokért Egyesület Völgyi Lajost delegálta ilyen módon, a Fidesz listavezetője, Szajcz Adrián elfoglalta helyét a testületben, a polgármesterségért indult és alulmaradt Gruber Attila azonban a keddi eskütétel után lemondott a képviselőségről. „Azt szeretném, ha befejeződne a harc, békés, építő munka kezdődne a városban („eddig miért nem azt szerettétek volna”, szólt közbe valaki a tanácskozó termet zsúfolásig megtöltő érdeklődők közül, az általános moraj közpette Gruber odaszólt: „Ha megengednék, én kaptam szót…”). Ennek egyik feltétele – folytatta –, hogy a testületben ne legyenek értelmetlen feszültségek, így lemondok a képviselőségről”.

Gruber távozott a teremből (kifelé menet kezet fogott Lengyel Róbert polgármesterrel), majd Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző bejelentette: Witzmann Mihály nyilatkozata alapján a Fidesz listájáról Balogh Renáta ül Gruber helyére – a következő testületi ülésen.

Az eskü után hatályon kívül helyezte az új testület a polgármester jogköreit 2014-ben „átmeneti jelleggel” korlátozó döntéseket, igaz, Szajcz Adrián megjegyezte, hogy – bár maga is megszavazza – ezek az intézkedések nem gátolták a polgármestert a munkájában („Hazugság!” – kiabálták be a hallgatóságból). Végül is egyhangú szavazással állíttattak vissza a korábban még Balázs Árpádot megillető polgármesteri jogkörök, de ennél is meglepőbb volt, amikor a fideszesek azt is megszavazták, hogy újra két alpolgármestere legyen Siófoknak. Mint ismert, az előző ciklusban a fideszes többségnek még az volt az álláspontja (miután Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármesterből országgyűlési képviselő lett), hogy elegendő egy is. Mostantól a függetlenként a testületbe került dr. Nagy Gábor társadalmi megbízatású, Bardócziné dr. Molnár Anita pedig főállású alpolgármester. Nagy Gábor bejelentette, tiszteletdíját civil szervezetnek ajánlja föl.

Öt szakbizottság is felállt kedden az alakuló ülésen, egynek az élére jelölt fideszes elnököt Lengyel Róbert polgármester, de Gencsi Attila nem fogadta ezt el, helyette a fideszesek nevében  Szajcz Adrián (újabb meglepetés…) a Becsülettel Siófokért Egyesület képviselőjét, Kenyér Anikót javasolta, akit aztán meg is szavazott elnöknek a testület. Bizottsági elnök lett még Völgyi Lajos (pénzügyi), Virág Erzsébet (idegenforgalmi és rendészeti), Kocsisné Várnagy Tünde (humán) és Juhász Attila (városfejlesztési és környezetvédelmi). Az időskorúak és fogyatékkal élők tanácsnoka Jánossy Gábor.

Elvi állásfoglalást fogadott el az új siófoki képviselő-testület egyhangúlag arról, hogy a szabadstrandok a következő öt évben szabadstrandok maradnak, a női kézilabda csapatnak a tavalyihoz hasonló mértékű, ütemezett támogatást szavaztak meg (8 igen, 3 tartózkodás) az EHF Kupa sorozatra (visszavonva az előző ciklust lezáró ülésen elfogadott, megemelt összegű támogatást), visszavonták az ezüstparti kikötőbővítéshez adott korábbi önkormányzati hozzájárulást (egyhangúlag) és fölmondták a Siófoki Hírek főszerkesztőjének a megbízatását, 8 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodással.

 

About delipart

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük