Home / Közélet / Új ellenzéki fellegvár: Somogy, 4-es választókerület

Új ellenzéki fellegvár: Somogy, 4-es választókerület

27 parlamenti választókerületben nyert volna ellenzéki jelölt október 13-án, ha összeadjuk az összes szavazatot, tehát a megyei közgyűlési listákra leadottakat is. Az egyik ilyen országgyűlési választókerület a somogyi 4-es, tehát a siófoki központú. 

A Mérce írásából:

„…ha az összes önkormányzati választáson kapott szavazatot (megyei listás és egyéni jelöltre adott voksok) rávetítjük egy választókerületi térképre, az eredmény teljesen más lenne, mint amit 2018 áprilisában láttunk: a 15 helyett 27 ellenzéki siker születne, míg a Fidesz 91 helyett 79 egyéni választókerületben győzne. A végső mandátumarány 127 fideszes és 72 ellenzéki képviselő lenne…

A választókerületi térkép pár meglepő körzetet mutat, mint új ellenzéki célpontokat. Először is, Pest megye a Momentum erősödésével felkerült a főbb ellenzéki célpontok közé, ugyanis négy választókerületben is (Érd, Budakeszi, Dunakeszi, Szigetszentmiklós) ellenzéki siker születne az önkormányzati választáson szerzett szavazatok alapján.

Összességében elmondható, hogy a 106 egyéni választókerületből 37-ben lenne érdemi esélye az ellenzéknek a győzelemre. Ez szinte pontosan megegyezik a 2018-as helyzettel, amikor is összesen 36 helyen kapott 45% alatt a Fidesz jelöltje. A változás minimális 2018-hoz képest, ugyanis a 36 erős választókerületből csak öt nem volt megtalálható a 2018-as listán (Veszprém megye 3-as, Somogy megye 4-es, Pest megye 3-as, Csongrád 4-es, és Vas megye 1-es körzete).”

A teljes cikk:

 

https://merce.hu/2019/10/30/messze-meg-a-fordulat-az-onkormanyzati-valasztasok-eredmenye-orszaggyulesi-valasztokeruleti-bontasban/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About delipart

Check Also

Négy óra után még több pénzt ért a szavazat

Borsodi választási riport a romasorról, az N1 tévétől:     https://youtu.be/OWbP4AG8KX0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük