Home / Déli-part / Balatonföldvár és környéke / Zöld Balaton: petíció északon és délen

Zöld Balaton: petíció északon és délen

Néhány napja két petíció is megjelent a Facebook-on, az egyik a Balatongyörök és Vonyarcvashegy közé tervezett ipari kikötő ellen tiltakozik, a másik „Balatonföldvár zöld területeinek beépítése ellen”. Az ipari kikötő témájában néhány nap alatt már kétezernél is több aláírás jött össze.

 

Az ipari kikötős petíció címzettje: A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága.

Így szól: „Tiltakozom a Balatongyörök és Vonyarcvashegy határába, a Szent Mihály-kápolna közelébe tervezett ipari kikötő megépítése ellen! Tiltakozom a természetkárosítás minden formája ellen!”

„Egy ipari kikötő építését tervezik a Balaton északi partján, a festői Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától alig 400 méterre. A gigaberuházást a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretné kialakítani.

Télen itt állomásoztatnák a BAHART ipari flottáját és egyéb ipari vízi járműveket, uszályokat, vontató- és tolóhajókat, rakodóeszközöket. Sőt, egy olyan kikötőt kívánnak építeni, amely nagy tömegű kő berakására is alkalmas. Így már nemcsak a Balaton-part, illetve annak közvetlen környezete kerül veszélybe, hanem közútjaink is, amelyeken a követ a kikötőbe szállítanák. Gondoljuk el, hogy mekkora terhelést jelentenének a kőszállító tehergépjárművek a 71-es úton, ahol a nyári időszakban így is csak araszolnak az autók!

Nem beszélve a part, a nádas élővilágáról, a vízimadarakról és a víz szennyezéséről!

Még az augusztus végi algásodás okát sem tudták megfejteni a szakemberek, az ipari kikötő pedig egy újabb veszélyforrás a Balaton további pusztítására! Az elmúlt három-négy évben tapasztalható beruházási hullám látványosan megviseli az élővilágot – kérdés nélkül vágják ki a nádasokat. Emiatt megszűnik a vízszűrő szerepe és a halak szaporodása is veszélybe kerülhet!…”

Továbbiak:

https://citizengo.org/hu/174864-ne-epuljon-ipari-kikoto-balatongyorok-vonyarcvashegy-kozott?fbclid=IwAR0BPekyVPMCOT9OwlR3L0n5fuiX5ZaYbCyexrlcKlycLgZYQ_iAj1i_t-w

 

A Balatontipp.hu minden részletre kiterjedő cikke ugyanerről:

 

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/korakodo-es-a-fekete-flottat-befogado-ipari-kikoto-epulhet-a-szent-mihaly-domb-alatt/

….

…..

Balatonföldváron szombaton ellenzéki önkormányzati képviselők által összehívott lakossági fórum lesz, egyebek között ezekkel a témákkal: „Akarja-e, hogy a Kúria döntésével szemben, a Séd patak, a Kvassay sétány és a Móló által határolt zöldterületen újabb parkoló épüljön? A Galambszigeten galambokat, vagy milliárdosok helikoptereit akarja-e látni?”

 

 

About delipart

Check Also

Hónapok óta nem jön külföldi turista a Balatonra

Ilyen se volt még…   A hirbalaton.hu cikke:     http://www.hirbalaton.hu/november-ota-nem-volt-kulfoldi-a-balatonnal-mfor-hu/#more-73068

One comment

  1. Oczot István

    Csatlakozom a tiltakozáshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük