Home / Ország, Világ / A mohácsi Lenin: egy kis pocakos senki

A mohácsi Lenin: egy kis pocakos senki

Varga Imrére emlékezünk.

Siófok város közleménye:

„Hosszú és türelemmel viselt betegség után 2019. december 9-én életének 97. évében otthonában elhunyt Varga Imre szobrászművész.

Varga Imre szobrászművész, a Nemzet Művésze 1923 – 2019

Varga Imre szobrászművész, a Nemzet Művésze; Budapest, Hajdúböszörmény és Siófok Város Díszpolgára, Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend Középkeresztjénekkitüntetettje, Prima Primissima díjas, a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja, a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjének kitüntettje, a brit Jean Masson Davidson díj kitüntetettje, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagja, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényének és más díjaknak kitüntetettje.

Siófok Díszpolgára címet 1985-ben kapta a képzőművészet terén elért kimagasló érdemeiért, mellyel Magyarország és Siófok város hírnevét is öregbítette.

Az elhunytat Siófok Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.”

2012 nyarán avatták fel Széchenyi-szobrát a siófoki Fő téren. Akkor adott villáminterjút a megyei sajtónak, ebből idézünk:

– Miért ilyen nagy a feje?
– Az enyém?

– Nem, a grófé.
– Miért, nagy a feje?

– Mondják, kérdik a szobrot szemlélők.
– Mit csináljak, ha egyszer ekkora feje volt a grófnak? Akkor is, ha sokan nagynak tartják. Egy a hathoz a test és a fej aránya. Ez teljesen normális. A magyar egyébként nagyfejű, nézzen körül…

– Számon tartja, hányadik alkotása ez a szülővárosában?
– A sokadik. Én is így akartam persze, s az én akaratom szerencsére találkozott a városvezetésével. Örülök, hogy Siófok befogadó, örülök, hogy célja van, s kötni óhajtja azokat az alkotókat, akik kötődnek hozzá. Sokat segített nekem a szülővárosom, lehetővé tette a jelenlétemet, e legújabb szobor formájában is.

– Károlyi Mihály követi hamarosan Széchenyit. Ha Siófok nem fogadja be, mi lett volna vajon a sorsa?
– Erre nem tudok válaszolni, de szerencsére nem is kell: ez most már eldöntött, a parlament elől elköltöztetett Károlyi-szobor Siófokra kerül. ”

2012 őszén meg is érkezett Károlyi Mihály a parlament elől, Széplakra. Az akkori megyeisajtó-cikkből:

Varga Imre elárulta: amellett, hogy kívánsága szerint szülővárosába került a Károlyi-szobor a parlament elől, itteni helyét is ő választotta ki. Először a vasútállomás előtti Millennium-park került szóba. – Ott nagyon centrális, hangsúlyos lett volna, mondjuk úgy, hogy technikai és politikai okokból sem lett volna szerencsés, jobb helye lesz itt, távol a zajtól – így az alkotó. – Egykoron víztorony állt itt, idővel elbontották, közben a park szomorúfűzfája nagyra nőtt, megfelelő hátteret adva a szobornak. Ezerszer jobb, mintha a szoborparkba került volna…

A siófoki képviselő-testület korábban kinyilvánította, hogy a szobor „nem egy hősi emlékmű, hanem egy hús-vér embert ábrázoló művészeti alkotás, amelyet meg kell őrizni. Nem értünk egyet azokkal, akik befogadásába ideológiai üzenetet magyaráznak bele.”

 

2016 őszén „Varga Imre fölajánlotta alkotásait a magyar államnak” – adta hírül a megyei lap, ebben a cikkben írták ezt is:

„A siófoki születésű, 94 éves szobrászművész 2004-ben Siófokon található alkotásait adta szülővárosának; a szakértők kétszáz millióra értékelték ezeket, a művész azonban csak ennek a felét kérte, százmillió forintot, ötéves részletfizetéssel.

„A jelképrendszer világos, de a politikus nem tud olvasni” – mondta a Népszabadságnak adott, múlt héten megjelent interjújában, hozzátéve: szoborparkba került monumentális Kun Béla-emlékművében is ott a jelképes akasztófa, a lámpavas. Vagy a mohácsi Lenin: „Egy kis pocakos, sapkás ember jön lefele egy lépcsőn, zsebre dugott kézzel, fölötte ott lobog óriási méretben egy zászlón a portréja, mint büszke politikus. Fönn a bömbölő politikum, lenn egy kis, pocakos senki”.

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Törvényjavaslat tavainkért, így a Balatonért is

— vajon megszavazzák? Vagy egyáltalán, engedik a T. Ház elé vinni?   A Mérce cikke: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük