Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Elég a Balaton lerablásából!

Elég a Balaton lerablásából!

Kész, elértük a maximumot, ennél több embert a tó nem bír el – mondja ki a tihanyi limnológiai intézet igazgatója, aki mond még mást is, például: itt az idő, hogy elkezdjünk végre olyan törvényeket hozni, melyek a Balaton megóvását és nem pedig a kiskirályok álmait szolgálják…

 

Erős mondatok az igazgatótól:

„Mi itt általában mással vagyunk elfoglalva, fontosabb dolgaink vannak, mint hogy a környezettel törődjünk.

Körbebetonozzuk a tavat, ezzel lehetetlen helyzetbe hozzuk, márpedig a nádas egyfajta pufferként működik. Ha nádas helyett beton van, akkor a balatoni ökoszisztémát nem hagyjuk reagálni a környezeti változásokra. A Balaton vízszintje is problémás, az tulajdonképpen csak a turizmus igényeit elégíti ki. A nád azt szereti, ha ingadozik a vízszint, az ideális talán a 80 és 110 centi közötti vízszint-ingadozás lenne.

Ennél több embert nem bír már el a tó. A további növekedésnek ökológiai értelemben a baktériumok és a szúnyogok örülnek majd, mindenki más megsínyli. Túl sok mindent leuralnak a beruházások.

Egy lerabolt tó csak rövid távon hoz gyümölcsöt, kevés ember számára.

A természetvédelem balra megy, a politikai hatalom pedig jobbra, pedig tarthatnának egy irányba is. Általában azt mondjuk, nem jó, ha a politika erőből akarja megoldani a problémákat. Most úgy látom, olyan helyzetben vagyunk, hogy a tiltásra volna szükség. Nincs idő szép lassan meggyőzni az egyes embereket, átformálni a közgondolkodást. Egyszerűen úgy kellene szabályozni, törvényt hozni, hogy a természetre káros tevékenységek kiiktatódjanak. Nincs mire várni. Persze a kemény politikai akarat nem kiskirályok álmait kell, hogy szolgálja, hanem nemzetközi konszenzusokat.”

 

A balatonfured.hu teljes interjúja:

https://balatonfured.hu/2020/01/19/nincs-ido-a-meggyozesre-a-limnologia-igazgatoja-a-balatonrol-klimaveszrol/

 

 

About delipart

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük