Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / „A klímaváltozás már nem kommunista humbug”

„A klímaváltozás már nem kommunista humbug”

A közösségi közlekedés előnyben részesítését és a lakóházak energetikai korszerűsítésének a támogatását hiányolta a kormány klímastratégiájából Bárány Balázs, az MSZP szakpolitikusa. A siófoki sajtóbeszélgetésen a párt országos elnökségi tagja hozzátette: persze, már az is nagy szó, hogy a minapi Orbán-évértékelő alapján a Fidesz immár nem „kommunista humbugként” tekint a klímaváltozásra, mint még nem is olyan régen…

Stratégiaalkotás kezdődött arról, hogy milyen Magyarországot szeretnénk, hogy az MSZP milyen javaslatokkal állhat majd elő a formálódó ellenzéki együttműködésben – így Bárány Balázs. – A következő időszak egyik legfontosabb témája a klíma-, környezet- és állatvédelem lesz, ami egyre jobban foglalkoztatja a társadalmat. Mi valódi, hatékony és baloldali válaszokat kínálnánk erre a problémára. Véleményünk szerint a klímaváltozás emberi cselekedetek következménye; a korlátozatlan, profitorientált szabadpiacé, vagyis a kapitalizmusé, mely nincs tekintettel az egyénre, a környezetre, kizsákmányolja a környezetet, ugyanúgy, ahogy a tőke a munkát. A szocialista klímastratégai alapja a kapitalizmus korlátozása, az egyének és közösségek támogatása. Ezért aztán üdvözölni tudjuk a kormány klímastratégiájából az egyszer használatos műanyagok mielőbbi betiltását, vagy az üvegvisszaváltás visszahozatalát. De úgy véljük, nem irányul kellő figyelem az emberekre. A közösségi közlekedés előtérbe helyezésére, vagy a lakóházak szigetelésére, fűtéskorszerűsítésére. Ez utóbbi lehetne a valódi rezsicsökkentés, akár 50 százalékot is lehetne spórolni a költségeken.”

A megújulóenergia-támogatásokat is teljesen másként képzeli el az MSZP, tudtuk meg a párt Somogy megyei elnökétől. „Ma komoly összegű közpénzekkel támogatják a magántőke megújulóenergia-beruházásait, ma már Tiborcz István egyik érdekeltsége a legnagyobb energetikai beruházó – állította Harangozó Gábor. – Ezzel szemben mi közösségi beruházásokat támogatnánk, melyekkel egész településeket lehetne fejlődési pályára állítani. Tab mellett például szélerőműparkot terveztek, ami sokat hozhatott volna Tabnak, de ezt ma érthetetlen módon nem támogatja a kormány. Klímavédelmi beruházásként „adják el” ugyanakkor a kaposvári biomassza-erőművet, melyhez fákat kell irtani…”

Nem az atom-, hanem a megújuló energiákban látjuk a jövőt – értett egyet Ságodi Zoltán (LMP) is. – A szélenergia hasznosítása ma teljes mértékben tiltott hazánkban, ráadásul félre is tájékoztatják a lakosságot, mondván, hogy például a napenergia sem megoldás, mert mi van, ha nem süt a Nap… Nos, fejlődik a technika és már tárolni is lehet az energiát…”

Völgyi Lajos, a siófoki képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke arról beszélt: a következő időszak egyik legnagyobb beruházása lehet Siófokon az ipari park kialakítása, melynél szintén fontos lesz a megújuló energiák hasznosítása.

Ságodi Zoltán klímastratégia megalkotására kéri más települések képviselő-testületéhez hasonlóan a siófokit is. Kezdeményezésében arról ír: az önkormányzat megállapítja a klíma-vészhelyzetet, és cselekvési tervet készít a hatékony felkészülés, megelőzés és alkalmazkodás érdekében. Néhány javaslat: víztakarékosság, felkészülés rendkívüli időjárási helyzetekre, zöldfelületek növelése, helyi komposztálás ösztönzése…

A siófoki képviselő-testület decemberi ülésén döntött egy, a klímaváltozás hatásait mérséklő uniós projekthez csatlakozásról. Ennek főbb elemei: párásítás-árnyékolás két elektromos locsoló autó beszerzésével; elektromos hulladékgyűjtő beszerzése; parkoló kiváltása a standokhoz vezető utcákban és az újhelyi strandon zöld növényzettel, 100 db parkoló megépítése a város külső részén, városi forrásból 2023. évben, ebben az esetben két elektromos autóbusz beszerzésével körjárat a város két szélétől a központig. Továbbá a csapadékvíz megtartása, elvezetése és felhasználása. A pályázatot márciusban nyújtja be a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft.

Egy cikk a Népszava szombati számából, mely szintén a lakóházak energetikai korszerűsítésének támogatását hiányolja:

 

https://nepszava.hu/3068049_energiaporaz-barmi-aron

 

 

 

About delipart

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük