Home / Közélet / Lejárató szórólapok, óriásplakátok: a siófoki roma elnök mindent magára vállalt

Lejárató szórólapok, óriásplakátok: a siófoki roma elnök mindent magára vállalt

Létezik olyan, hogy valaki 2019. májusában még profi kiadványszerkesztő, de 2020. februárjára mindent elfelejt? Ha Magyarország, ha politika, ha választási kampány, akkor a jelek szerint létezik – derült ki pénteken a Siófoki Járásbíróságon.

 

Legalábbis Németh Zsolt helyi roma nemzetiségi önkormányzati elnök vallomása szerint létezik… Németh az elnöke annak a Sió Rom Cigány Egyesületnek is, amelyik a tavaly őszi önkormányzati választásokat megelőző hónapokban több szórólapot, óriásplakátot is kiadott, melyek egyben hasonlítottak egymásra: valamennyi Lengyel Róbert, a regnáló (és később, októberben újraválasztott) polgármester lejáratását célozta. Az egyiken a Demokratikus Koalíció helyi csoportjának meghívására siófoki utcafórumon járt Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvédet szerepeltette a polgármester mellett, ezzel a szöveggel: „Bűnpártolás Siófokon. A csalással gyanúsított Czeglédy Csaba, Gyurcsány haverja, a volt rendőrkapitány, Lengyel Róbert támogatásával tartott fórumot Siófokon. Lengyel Róbert! Ilyenkor hol a tisztesség és becsület?” A szórólapok és óriásplakátok miatt Czeglédy rágalmazás miatt tett feljelentést Németh Zsolt ellen. Most került sor a második tárgyalási fordulóra a Siófoki Járásbíróságon, az elsőn Czeglédy csak akkor fogadta volna el a siófoki roma elnök bocsánatkérését, ha elárulja, hogy kik voltak a megbízói. Ez azonban nem történt meg, Németh mindent magára vállalt.

 

„És hogyan jutott hozzá a Fidesz belső kommunikációjához?” 

Pénteken sem volt ez másképp, a tárgyalás előtt, a bíróság folyosóján találkozott egyébként személyesen először egymással a szombathelyi ügyvéd és a siófoki polgármester, noha a szórólapokon és óriásplakátokon már 2019.májusában is egymás mellett virítottak…

„Addigra, mire ez a szórólap elkészült Siófokon, már megszüntették a büntetőeljárást velem szemben – állította a bíróság előtt Czeglédy Csaba. – Az csak a kormányzati kommunikációban szerepel, hogy diákokat, nyugdíjasokat károsítottam meg. Akik ezt állítják, azok ellen több pert indítottam és nyertem már meg, legutóbb Dömötör Csaba államtitkár Hír tévében tett nyilatkozata miatt”.

A DK-ban politizáló szombathelyi ügyvéd hozzátette: nem célja, hogy a siófoki roma elnököt elítéljék, hiszen szerinte Németh Zsolt maximum csak bűnsegéd, nem tettes, szerinte a lejárató szórólap nem az ő fejéből pattant ki és nem ő készítette. Czeglédy közölte: Némethék bizonyítékul olyan fideszes belső kommunikációs levelezést is becsatoltak, ami nem nyilvános, nem lelhető fel az interneten, azt csak a Fidesz belső köreinek küldik ki, hogy milyen ügyben milyen kommunikációs paneleket kell használniuk. Czeglédy szerint Németh ehhez – lévén, hogy tudomása szerint nem tartozik a Fidesz belső köreihez – önállóan nem tudott hozzáférni…

„Bűnösnek érzi magát?– tette fel a kérdést a bíró a roma vezetőnek, aki nemmel felelt, de kérte, hogy szabják ki rá a lehető legsúlyosabb büntetést, vagy akár hívjanak azonnal rendőrt és tartóztassák le. „Cigány embernek Magyarországon igaza úgysem lehet – tette hozzá és visszautasította, hogy ne volna képes egy szórólap elkészítésére, miként azt is, hogy politikai nyomásra cselekedett volna. „Koncepciós per áldozata vagyok” – így Németh, aki azt állította, hogy vagyona nincs, alkalmi munkákból él, maximum minimálbérnyi összeget keresve.

– Hogyan készült a szórólap? – kapta az újabb kérdést.

– Elkészült, 2 ezer példányban és kiosztásra került – felelte Németh Zsolt.

– Az Ön egyéni akciója volt?

N. Zs: – Igen.

Arra, hogy honnan szerezte információit Czeglédy Csabáról, azt válaszolta: az elektronikus sajtóból.

– És hogyan jutott hozzá a Fidesz belső kommunikációjához? Az internetről?

N. Zs.: – Valószínűleg igen.

– Milyen képszerkesztő programot használt?

N. Zs.:– Nem tudom megválaszolni.

Czeglédy Csaba: – Ön profi, vagy zseni, mert ez profi nyomdatechnika. Hogyan működik, le tudja írni?

Németh Zsolt: – Van, aki meg tudja csinálni. Nem tudom leírni a működését. Akkor meg tudtam csinálni, már nem biztos, hogy meg tudnám.

– Milyen hírportálokból tájékozódik?

N. Zs.: – Nem jegyzem meg. Kurucinfó, Betyársereg…

Czeglédy Csaba ügyvédje: – Számos sajtótermékben jelentek meg a helyreigazításai is a Czeglédy Csabára szórt vádaknak. Ezeket nem olvasta?

N. Zs.: – Nem volt tudomásom ezekről.

– Hogyan sokszorosították a szórólapokat?

N. Zs.: – Nem szeretném megnevezni a segítőmet, Magyarországon üldöznek embereket a politikai véleményükért.

– Mennyibe került a sokszorosítás, terjesztés?

N. Zs.: – Én magam finanszíroztam, biztos nem volt milliós tétel.

– Az óriásplakátokat is az egyesülete adta ki? Ki tette ki ezeket?

N. Zs.: – Mi tettük ki.

– Akkor miért nyilatkozta nemrég a Fidesz októberi siófoki polgármesterjelöltje, hogy az óriásplakátolás a Fidesz egyik sikeres akciója volt Siófokon?

N. Zs.: – A kampány heve miatt, nyilván…

A helyi hirdetési újság tanúként beidézett vezetője elismerte, hogy megállapodtak Németh Zsolttal „több ezer szórólap terjesztéséről”; a számlát a Sió Rom Cigány Egyesület nevére állította ki, és készpénzben történt a fizetés.

Németh védője szerint Czeglédy Csabának közszereplőként a plakátokon szereplő kijelentéseket tűrnie kell.

A következő, várhatóan már ítéletet is hozó tárgyalási forduló április 14-én, 10 órakor lesz a Siófoki Járásbíróságon.

About delipart

Check Also

Viharjelző: hol a műszaki egyetemi szakvélemény?

Közel öt hónapja várunk rá… Potocskáné Kőrösi Anita újra öt hónappal ezelőtti éhségsztrájkja helyszínén járt, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük