Home / Déli-part / Ez nem a vendéglátás éve lesz: kormányzati mentőcsomag érkezett

Ez nem a vendéglátás éve lesz: kormányzati mentőcsomag érkezett

Nem kell turisztikai fejlesztési hozzájárulást fizetni, elengedik, illetve csökkentik a járulékokat – jelentette be ma Orbán Viktor, enyhítendő a turisztikai-vendéglátós ágazat idei várható nehézségeit.

Éppen ezt megelőzően nyilatkozta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője egy szaklapnak: kormányzati mentőintézkedések nélkül a piac nagyobb része nem képes túlélni a várható válságot.

Részlet az Orbán Viktor által ma bejelentettekből:

„A gazdaság néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar és a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok munkája is. Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nem kell nyugdíjjárulékot fizetni és az egészségbiztosítási járulék is a törvényi minimumra csökken június 30-ig. És nem kell turisztikai fejlesztési hozzájárulást sem fizetni az érintetteknek.”

Csapody Balázs nyilatkozata:

„Kormányzati mentőintézkedések nélkül a piac nagyobb része nem képes túlélni a várható válságot – mondta a Dining Guide gasztronómiai szaklapnak Csapody Balázs az ország egyik legismertebb vidéki étterme, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

Az elmúlt hetekben a turizmus visszaesése vonta magával a vendéglátás érintett részeit is. A negatív értelemben vett átfordulás pedig a múlt hét második felére tehető, amikor is már országosan érezhető volt mindaz a szignifikáns visszaesés, ami egészen eddig kifejezetten a külföldiek által nagy számban látogatott vendéglátóhelyekre volt igaz.

CSAPODY BALÁZS SZERINT A TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁSBAN AZ ELMÚLT ÉVEKBEN OLYAN INTENZÍV BERUHÁZÁSOK, FEJLESZTÉSEK KEZDŐDTEK MEG, AMI MIATT ÁLTALÁNOS ELADÓSODOTTSÁG JELLEMZI A SZEKTORT. KIJELENTHETŐ, HOGY HAZÁNKBAN E TERÜLET SZEREPLŐINEK PÉNZÜGYI TARTALÉKAI MINIMÁLISAK.

Így most a feladat egyrészről felmérni a vendéglátóhelyeket érintő károk mértékét, és a várható további gazdasági, pénzügyi, emberi erőforrásokat érintő kihatásokat. Másrészről pedig mindezt közvetíteni az állami szervek felé, hiszen turizmus-vendéglátás szektor kiemelten érintett a recesszióban.

Úgy látja, hogy kormányzati mentőintézkedések nélkül a piac nagyobb része nem képes túlélni a várható válságot. A Pannon Gasztronómiai Akadémia benyújtotta a kormánynak a helyzetjelentést, valamint az arra vonatkozó javaslataikat, amely a munkahelyek megőrzésére és a gazdasági egységek fennmaradásához szükséges.

“Amennyiben a piaci szereplők többsége nem vészeli át a válságot, úgy a szektor GDP termelőképessége évekre visszaesik, a munkahelyek száma nem tér vissza a korábbihoz és ezeknek a kormányzati terhe sokkal több lesz mint a mostani hathatós célzott kárenyhítés” – mondta a Dining Guide-nak Csapody, hozzátéve, hogy

a válságból való kilábalás után megsokszorozott erővel és lendülettel, lehetőség szerint az eddigi munkatársakkal szeretnénk folytatni a munkát a vendéglátásban.”

 

About delipart

Check Also

Aláírásgyűjtés indult a Balaton megvédéséért

A siófoki polgármester írta alá elsőként.   Az Alfahír cikke:   https://alfahir.hu/2021/04/09/balaton_a_balaton_mindenkie_potocskane_korosi_anita_jobbik_lengyel_robert_siofok_kampany    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük