Home / Ország, Világ / Az összes vitorláskikötőt kiadják, négy hajókikötőt eladnak

Az összes vitorláskikötőt kiadják, négy hajókikötőt eladnak

Íme, a szép új balatoni Bahart-világ…

 

Megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát – erről a javaslatról szavaz a jövő hónapban a tavaly állami többségű tulajdonúvá lett társaság részvényesi közgyűlése.

A javaslatban az áll, hogy a „főtulajdonos rendelkezése alapján” tekintette át a zrt. igazgatósága a Bahart jövőbeni működését és állt elő javaslataival. A májusi közgyűlésen ezeket nem kétséges, hogy jóváhagyják, lévén, hogy a többségi tulajdonrészt az állam (képviselője a Magyar Turisztikai Ügynökség) megszerezte a balatoni önkormányzatoktól, a legnagyobb önkormányzati tulajdonos Siófoknak is csak alig 10 százalék szavazati, ezáltal beleszólási joga maradt.

Mínusz négy kikötő és 65 dolgozó

A javaslat szerint megszüntetik a vitorláskikötői üzletágat, a vitorláskikötőket bérbeadják 2021-től, a bérbeadásra pedig pályázatot írnak ki. Felülvizsgálták a személyhajózási tevékenységet is.

Több járat megszűnik, négy közforgalmú hajókikötőt kivonnak a forgalomból, ezeket az ingatlanokat eladják, nevezetesen a balatonkeneseit, a csopakit, a balatonudvarit és a balatonakalit. Négy pénztárt így megszüntetnek, több hajót, így a néhány éve beszerzett gyorshajókat is kivonják a forgalomból. Eladják a társaság siófoki szállodáját, balatonszemesi és balatonboglári kempingjét, továbbá egyén ingatlanokat, Tihanyban és Siófokon.

 

A Bahart a profiltisztítás után fő tevékenységként a személy- és komphajózást végzi. A személyhajózás azonban a javaslat szerint állami kompenzációra szorul, várhatóan 2021-ben 200 millió, 2022-ben és 2023-ban 400 millió forint erejéig. „A társaság létszáma összesen 65 fővel csökken, mindez együttesen mintegy 300 millió forint személyi jellegű költségcsökkenést jelent”- olvasható továbbá a közgyűlés elé kerülő javaslatban.

 

Oda Széchenyi álma?

Amikor az állam tavaly az addigi kizárólagos tulajdonos tóparti települések rovására 75 százaléknál is nagyobb tulajdoni hányadot szerzett a Balatoni Hajózási Zrt.-ben, sokan valószínűsítették a szándékot: a cél a társaság legértékesebb vagyonelemeinek, a kikötőknek a „kimazsolázása”. A társaság leghosszabb időt a vezetői székben eltöltő vezérigazgatója, dr. Horváth Gyula akkor egyebek között ezt mondta a magyarnarancs.hu-nak: „Azt valószínűsítem, merthogy minden jel erre utal: oda a balatoni hajózást megalapító Széchenyi István álma, és nem marad egyben…A kikötőkre már a 90-es évek második felében is szemet vetett egy bizonyos üzleti kör, addigra készültek el ugyanis az első jelentős fejlesztések, Balatonföldváron, Balatonbogláron. A jelenség tehát nem új. Csakhogy akkor éppen kormányzati segítséggel sikerült ezt megakadályozni (akkor került a társaság az önkormányzatok tulajdonába – a szerk.).
Mindenki látja, a Balaton körül az elmúlt években új üzleti körök jelentek meg. Vagyis itt mögöttes szándékok lehetnek, amiről majd csak a későbbiekben szerzünk tudomást. Félő, hogy egyéni érdekek mentén fog széthullani a Széchenyi által egyben tartani óhajtott balatoni hajózás. Hiszen az állam és az önkormányzatok között anno létrejött szerződés még tartalmazta, hogy a személyhajó- és kikötőüzemeltetést fenn kell tartani. Vagy hogy a részvényeket csak egymás között adhatják-vehetik a tulajdonosok Ma már egyik pont sem él, szabad a gazda, csak állami, kormányzati döntés kérdése, mikor kap „zöld jelzést” a már emlegetett, jól ismert új üzleti kör…”

 

 

fotó: a keszthelyi vitorláskikötő volt a „próbavásárlás”…

About delipart

Check Also

Club Aliga – Ha így folytatódik, a közemberek nem juthatnak le a Balaton partjára, civilek, politikusok közösen fordulnak az AB-hoz

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) vasárnapra fórumot hívott össze, ugyanis újabb lendületet kapott az Club Aliga 2 fejlesztése, …

One comment

  1. Dr Borbély József

    Tisztelt Tulajdonosok!
    Édesapám a ma már nem létező 600 személyes “Beloiannisz” kapitánya volt. Jómagam is nyári hajósmultak és vitorlás tulajdonlások után kerültem Budapestre a tudományos-műszaki életbe. Mint volt vitorlás kikötőhely bérlő és hajósember avval ámítom magam, hogy megpróbálhatok a fenti témához hozzászólni. Nem tagadhatom, hogy bizonyos fokú elfogultságomat, tekintettel arra, hogy édesapám egész életét ennél a vállalatnál dolgozta le és egyike volt a háború után azon önkéntes hajósoknak, akik a felrobbantott hajókat kiemelték a Füredi hullámsírból és 56-ban megakadályozták a kártételeket a hajókban. Mint hajóhely bérlő tudom, hogy micsoda óriási üzlet a balatoni kikötő. (Tessék csak egy átlag bérleti díjat beszorozni a hajók és az évek számával ) Miért kell ennek a haszonnak magánzsebekbe vándorolni ? Miért nem éri meg az államnak az, ami a magántulajdonosokat milliomosokká teszi? A jelenlegi egyéb üzletágakban nincsenek ilyen egyértelmű tapasztalataim, így a régi ismereteimből transzformálok mai valószínűségeket és ugyanezek a kérdések fogalmazódnak meg bennem. Azt már meg sem kérdezem, hogy a tervezett körülmények között hogyan lesz a Balaton a Magyar Emberek Közkincse? Tovább nem ragozom, de higgyék el a folyamat nagyon sok Embernek okoz ki nem törölhető fájdalmat és az a gyanúm, hogy ez a terv a tervezőknek sem éri meg hosszabb távon. Remélem, hogy meggondolják !
    Tisztelettel Dr Borbély József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük