Home / Ország, Világ / LMP: a Balaton-partra vonatkozzanak szigorúbb építési szabályok!

LMP: a Balaton-partra vonatkozzanak szigorúbb építési szabályok!

A Balaton térségének valódi kiemelt övezetté nyilvánítását szorgalmazza az LMP, vagyis az országosnál is szigorúbb építési szabályokat, hogy csak tájba illő építményeket lehessen emelni – erről is beszélt a párt balatoni sajtótájékoztatóján Szabóné Szendefy Mária Somogy megyei elnök. A tájékoztató hátterét egy gigaberuházás, az épülő szántódi Balaland adta. Az épületmonstrumra utalva az LMP somogyi elnöke azt mondta: „A 8,5 milliárd forintos beruházásból közel 3 milliárdot a magyar adófizetők állnak, holott pont ilyenekre nincs szükség a Balaton partján; megbolygatják a természetes partot, esetenként nád- és fairtással járnak, elveszik a panorámát”.

Kendernay János, az LMP társelnöke azzal folytatta: „Ezek a tájidegen, állami támogatással épülő gigaprojektek a vendégkört is elviszik a kisebb helyi vendégfogadók elől. Egy szűk, gazdag réteg engedheti meg majd magának, hogy ezt igénybe vegye, a kormány meg pont ezt támogatja, ahelyett, hogy magyarok millióit segítené hozzá a nyaraláshoz”.

Kendernay szerint a kormány a járványhelyzet ideje alatt „kihúzza a Balatont a helyiek alól”, erre példa a Balatoni Hajózási Zrt. ingatlanértékesítésekkel járó szétszedése is.

Ságodi Zoltán arról beszélt: miközben egyre szűkül a szabadon hozzáférhető Balaton-part, fontos volna, hogy minden településen azok is hozzájuthassanak a strandoláshoz (hiszen a Balaton mindenkié), akik nem fizetős strandot akarnak igénybe venni. Az LMP azt szeretné elérni: legalább 2 kilométerenként minden balatoni településen meghatározott szélességű szabad sáv álljon rendelkezésre a strandoláshoz. A siófoki képviselő-testület városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának kültagja éppen a jelenlegi siófoki testületet hozta fel jó példaként, mint amelyik már az első ülésén határozatot fogadott el: egyetlen centivel sem csökkenhet a szabadstrand-terület ebben az önkormányzati ciklusban.

 

 

About delipart

Check Also

Aláírásgyűjtés indult a Balaton megvédéséért

A siófoki polgármester írta alá elsőként.   Az Alfahír cikke:   https://alfahir.hu/2021/04/09/balaton_a_balaton_mindenkie_potocskane_korosi_anita_jobbik_lengyel_robert_siofok_kampany    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük