Home / Ország, Világ / Balatoni viharjelzés: közbelép-e az állam, vagy sem? Tizenöt napja van a miniszternek…

Balatoni viharjelzés: közbelép-e az állam, vagy sem? Tizenöt napja van a miniszternek…

Tizenöt napon belül választ vár Potocskáné Kőrösi Anita a minisztertől. Demonstráció sem kizárt. 

 

„Azt várjuk, hogy a mai napon beadott írásbeli kérdésemre Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztert azt válaszolja: az állam nemzetstratégiai okokból megakadályozza, hogy felépülhessen az ötszintes apartmanház a balatoni viharjelző obszervatórium tövébe. Ha nem ilyen válasz érkezik, akár demonstrációt is készek vagyunk szervezni” – mondta Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő (Jobbik) azon a pénteki sajtótájékoztatón, melyet dr. Lengyel Róbert siófoki polgármesterrel közösen tartottak a siófoki obszervatórium előtt – írta meg a Siófoki Hírek.

Ismert, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal nemrég ötszintes apartmanház építésére adott engedélyt a balatoni viharjelző obszervatórium melletti, 1200 négyzetméteres vízparti ingatlanra. Egy ekkora épület felhúzása a meteorológus szakemberek szerint veszélyeztetné a balatoni viharjelzés pontosságát.

„Konkrét választ várunk Gulyás Gergely minisztertől: az állam számára emberéletek, a biztonságos viharjelzés a fontosabb, vagy hogy beépülhessen ez az 1200 négyzetméternyi, még szabad, zöld Balaton-parti terület is? – hangsúlyozta Potocskáné Kőrösi Anita. – A felháborodás nagy, és látható, hogy a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen 2019-ben rendeletet alkotott, miszerint a viharjelző 60 méteres körzetében építmény nem emelhető. A tervezett apartmanház mindössze 13 méterre állna az obszervatóriumtól. De az építtető már e rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre. Nemzetstratégai szempontokra hivatkozva azonban az állam még közbeléphet.”

Siófok város lakossága nevében dr. Lengyel Róbert azt mondta: a lakosság többsége egészen bizonyosan nem akarja, hogy apartmanház épüljön a viharjelző állomás mellé. „Vajon egy ilyen, szakmai érvekre alapozott ellenállás közepette is csak a húszezres-kötegeket kell-e nézni, vagy meg lehet látni mögöttük a csodálatos Balatont is?” – tette fel a kérdést.

Tiltakoznak a civilek is. Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) aktivistája bejelentette: ők az ombudsmanhoz fordultak. Ságodi Zoltán az LMP, Balla Péter pedig a  Momentum helyi szervezete nevében fejezte ki aggályát egy újabb vízparti zöld terület beépítése ellen, illetve amiatt, hogy a klímaváltozás miatt is fontos adatokat semmisíthet meg egy ilyen épületmonstrum felhúzása a meteorológiai obszervatórium közvetlen szomszédságába.

About delipart

Check Also

Négy óra után még több pénzt ért a szavazat

Borsodi választási riport a romasorról, az N1 tévétől:     https://youtu.be/OWbP4AG8KX0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük