Home / Ország, Világ / Törvénybe írná az LMP: tiltsák ki a jetskit, a hyperjetet a Balatonról

Törvénybe írná az LMP: tiltsák ki a jetskit, a hyperjetet a Balatonról

Továbbá elítélik azt a szemléletet, hogy „a profit privát, a kockázat azonban közös.”

 

A hajózási társaság siófoki Móló hotelje előtt tartott pénteken sajtótájékoztatót az LMP, ott mondta Szabóné Szendefy Mária Somogy megyei elnök: „A Bahart eladni tervezi az „aranytojást tojó tyúkot”, hiszen egy vízparti szálloda nem lehet veszteséges; a Bahartban többségi tulajdont szerzett állam a többségével visszaélve hoz a balatoniak érdekeivel ellentétes döntéseket. Ezt bizonyítja, hogy a siófoki Móló szálló eladását, vagy a vitorláskikötők kiszervezését egyetlen balatoni polgármester se szavazta meg a 21-ből, a fideszesek sem. ”

Az LMP megyei vezetője szerint sejthető, hogy kiknek akarják átjátszani a vitorláskikötőket. Melyek biztos bevételt hoznak, üzemeltetésük egyszerű. „Éppen ez a bevétel kellene a közcélú hajózás finanszírozásához, mely köztudottan veszteséges. E helyett majd az adófizetők pénzéből, állami milliókkal pótolják ezt a pénzt. Az LMP elítéli azt a szemléletet, hogy a profit privát, a kockázat azonban közös. Azt szeretnénk, ha a balatoni önkormányzatoknak, ezáltal a tó körül élőknek újra érdemi beleszólása lenne a hajózási társaság döntéseibe. ”

Kanász-Nagy Máté a zöldpárt balatoni tematikus hetének végére érve a régió közlekedési problémáit feszegette. Arról tájékoztatott: az LMP törvényjavaslatot nyújtott be nemrég annak érdekében, hogy tiltsák ki a Balatonról a jetskit, a hyperjetet, vagyis a nagy sebességű hajókat. „Ezek károsítják az ökoszisztémát, balesetveszélyesek, zavarják a nyugodt pihenésre, fürdőzésre vágyókat. A környezetkárosító luxuseszközök nem a Balatonra valók.”

Kanász-Nagy Máté, aki bringával érkezett a siófoki sajtótájékoztatóra, arról is beszélt: „kerékpáros sztrádával”, védett útvonalak kijelölésével, kiépítésével kellene megkönnyíteni a bringások eljutását a Balatonra akár például Győr, akár a főváros irányából.

 

 

About delipart

Check Also

Most a szemét államosítása van soron

És persze „viszi” az állam az önkormányzatok létesítményeit és eszközeit is.   A Mérce cikke: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük