Home / Ország, Világ / Viharjelző: „nem jó” a miniszteri válasz

Viharjelző: „nem jó” a miniszteri válasz

Jön a figyelemfelhívó akció!

 

Továbbra sincs konkrét, világos válasz arra a kérdésre, hogy az állam nemzetstratégiai megfontolásból megvédi-e a balatoni viharjelző obszervatóriumot, vagy hagyja, hogy felépüljön az ötszintes apartmanház a siófoki állomás tövében. Állami beavatkozással Nagy István agrárminiszter július 27-én kelt levele sem kecsegtet, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy nem múlt el a „viharveszély” a viharjelző obszervatórium fölül…

 

Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő (Jobbik) írásbeli kérdésében egyértelmű, konkrét választ várt az államtól, kérdését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címezve: az állam számára emberéletek, a biztonságos viharjelzés a fontosabb, vagy hogy beépülhessen ez az 1200 négyzetméternyi, még szabad, zöld Balaton-parti terület is? Az állam nemzetstratégiai okokból megakadályozza-e, hogy felépülhessen az ötszintes apartmanház a balatoni viharjelző obszervatórium tövébe?

Ha nem érkezik erre egyértelmű, és pozitív válasz, akkor akár demonstrációt is készek vagyunk szervezni” – helyezte kilátásba a jobbikos képviselő két hete, a siófoki obszervatórium előtt tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely a válaszadás jogát „átengedte” az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felügyeleti szervének, az agrártárcának. Ennek minisztere, Nagy István azt válaszolta Potocskáné Kőrösi Anitának: „A minisztérium, mint elsősorban jogalkotásért felelős szerv nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel egyedi eljárásokban felmerülő jogkérdések eldöntése terén, ez ez eljáró hatóságok joga és felelőssége, ezt más szerv nem vonhatja el, pont ez törvényes működésük feltétele.”

Az agrárminiszter arról tájékoztat levelében: a jogszabályok biztosítják a jogorvoslat lehetőségét építési engedélyezési eljárásban hozott döntéssel szemben. Nagy István szerint „nem lenne szerencsés, ha a döntés esetleges bírósági felülvizsgálatával kapcsolatban a tárca feltételezésekbe bocsátkozna. A hatóságoknak és a bíróságoknak a jogszabályoknak megfelelően kell tenni a dolgukat, ennek során biztosítani tudják, hogy a közérdek érvényesülhessen, illetve semmilyen életre, egészségre, környezetre veszélyes tevékenység ne valósulhasson meg.”

A miniszter válaszlevelét úgy semmiképpen sem lehet értelmezni, hogy az állam nemzetstratégiai, nemzetvédelmi okokból be kívánna avatkozni az építési ügybe. Annak ellenére sem, hogy a kormány szándékai is megegyeznek a tiltakozókéival, hiszen 2019-ben rendeletet alkotott, miszerint meteorológiai állomások 60 méteres körzetében építmény nem emelhető. A tervezett apartmanház mindössze 13 méterre állna a siófoki obszervatóriumtól, de az építtető már e rendelet hatályba lépése előtt jogot szerzett az építkezésre. Ezért gondolják azt a tiltakozók, illetve a kérdést feltevő képviselő is, hogy akárki vétett, vagy mulasztott is az elmúlt években a jogszabályalkotások-, vagy alkalmazások során, ma már csak az állam avatkozhat közbe, máskülönben felépül a mega társasház a kicsiny vízparti telekre, és ahogyan Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője fogalmazott egy konferencián, „ötven éves adatsort lehet a kukába dobni”…

Potocskáné Kőrösi Anita is úgy értelmezi a miniszteri választ, hogy „minden bizonnyal az állam nem kíván foglalkozni az üggyel, és úgy tűnik, szemet huny a balatoni fürdőzők, horgászok és hajósok biztonságát is veszélyeztető építkezés felett. Pedig az államnak, az Orbán-kormánynak lenne lehetősége beavatkozni!” A képviselő elárulta: megkezdték egy figyelemfelhívó akció szervezését. „A semmitmondó választ ugyanis nem hagyom annyiban, természetesen továbbmegyek az ügyben, ha kell, egészen a falig! Nem hagyom, hogy szakmai érvek helyett egyéni szempontok kerüljenek előtérbe, veszélyeztetve másokat és a Balatont!”

Nagy István agrárminiszter válasza egyébként már csak azért is furcsa, mert éppen az OMSZ-nek, vagy a felettes szervének, az agrártárcának lett volna lehetősége megfellebbezni a Somogy Megyei Kormányhivatal által kiadott építési engedélyt, de ez értesülésünk szerint nem történt meg. Az is nehezen érthető, hogy a miniszter mire gondolt, amikor azt írta, hogy „a hatóságoknak és a bíróságoknak a jogszabályoknak megfelelően kell tenni a dolgukat, ennek során biztosítani tudják, hogy a közérdek érvényesülhessen, illetve semmilyen életre, egészségre, környezetre veszélyes tevékenység ne valósulhasson meg.” Hiszen az építési engedélyt kiadó megyei kormányhivatal az indoklásban már leírta, hogy a meteorológus szakemberek aggályai álláspontja szerint nem megalapozottak…

A két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón pártok és civil szervezetek képviselői mellett dr. Lengyel Róbert polgármester is megszólalt Siófok város lakossága nevében, mondván, hogy „a lakosság többsége egészen bizonyosan nem akarja, hogy apartmanház épüljön a viharjelző állomás mellé. Vajon egy ilyen, szakmai érvekre alapozott ellenállás közepette is csak a húszezres-kötegeket kell-e nézni, vagy meg lehet látni mögöttük a csodálatos Balatont is?” – tette fel a kérdést.

 

 

About delipart

Check Also

Máskor a fa, most a nád takarta a balatoni panorámát

A déli parti apartmanházépítési láz hozadéka…   A hirbalaton.hu cikke:   http://www.hirbalaton.hu/eljaras-indult-a-fonyod-keleti-reszen-levideozott-nadirtas-ugyeben/#more-72744     fotó: …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük