Home / Ország, Világ / „A balatoni bitorlásverseny nem kívánatos!”

„A balatoni bitorlásverseny nem kívánatos!”

Éhségsztrájk!

 

„Miért éhségsztrájkolok? Hogy beszéljenek róla az emberek; és ezáltal a figyelemfelhívó akcióm apropójáról is, a veszélybe került balatoni viharjelzésről, mert szerintem mindenkinek az a célja, ami a mottóm is: Biztonságos Balatont!” – mondta Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő (Jobbik), miután pénteken délután bejelentette a siófoki viharjelző obszervatórium előtt: ezen a helyen tölti a következő 48 órát. Közben ételt nem vesz magához, tiltakozásul és figyelemfelhívás képpen, arra irányítva a figyelmet, hogy már csak az állam avatkozhat közbe nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva, egy kisajátítással, mert csak így érhető el, hogy ne épüljön meg az építési engedélyt kapott ötszintes társasház a siófoki obszervatórium tövébe.

„Most kell tiltakozni, most kell akadályokat gördíteni a telek beépítése elé, mert most még lehet, még nem kezdődött el az építkezés – folytatta a Jobbik-alelnök. – Amellett, hogy a szakvélemények egyértelműek, miszerint a siófoki állomás melletti ingatlan beépítése negatívan befolyásolná a meteorológiai előrejelzést, nem nagyon találkoztam olyan véleménnyel, amely egyértelműen támogatná az építkezést. Még a kormány is egyetért a tiltakozókkal, hiszen tavaly rendeletbe foglalta: meteorológiai állomások 60 méteres körzetében építmény nem emelhető. A siófoki állomástól 13 méterre tervezett ötszintes apartmanház felépítése azonban még e rendelet életbe lépése előtt engedélyt kapott a kormányhivataltól.”

Potocskáné Kőrösi Anita arra emlékeztetett: még siófoki alpolgármesterként, 2016-ban találkozott először az üggyel, akkor két védett fát kivágtak a telken az akkori tulajdonosok engedély nélkül (akik akkor még csak egy családi házat akartak felhúzni a meteorológia mellé), így hárítva el az akadályt az építési engedély elől. A bírság sem tántorította el őket, ám azóta tulajdonosváltás történt, és már egy ötszintes apartmanházról szólnak a tervek.

A parlamenti képviselő éhségsztrájkja 48 órán át, vasárnap délután 4 óráig tart. A Facebook-on élőben lehet követni az akciót, időről-időre élőben beszélget balatoni civilekkel, Balatonért aggódókkal. Szombaton 11 órakor megoldási javaslattal is előáll; a miniszterelnöknek tesz fel írásbeli kérdést, ebben fogalmazza ezt meg. „Mindenkit idevárok, aki hozzám hasonlóan aggódik a Balatonért, aki beszélgetne egyet, vagy aláírna a balatoni viharjelzés megmentéséért. ”

Az első aláíró egy érdeklődő volt, aki figyelemmel követte a sajtótájékoztatót, majd elárulta: Farkas Jánosnak hívják, Iregszemcsén lakik és nagyon nem helyeselné, ha beépülne az obszervatórium szomszédsága. Potocskáné annak a reményének adott hangot, hogy ez végül nem fog bekövetkezni a széles körű tiltakozás nyomán, hiszen még Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is azt mondta nemrég, hogy az emberéletnél semmi sem lehet előbbre való. A képviselő az elsőként aláíró úr kérdésére arról is beszélt, hogy Siófok polgármestere, dr. Lengyel Róbert sem szeretné (mint ahogyan nyilván a városlakók többsége sem), ha itt bármi is épülne, de a településképi eljárás során nem volt jogi lehetősége az építkezés megakadályozására.

Egy helyi horgász is, mielőtt a víz felé vette volna az irányt, aláírta a tiltakozó ívet, mondván, ő már 60 éve itt strandolt és jó volna, ha egyszer majd még újra megtehetné… A képviselőnő is úgy vélte, a strandolóknál, a horgászoknál volna jó helyen ez az ingatlan, nem lehet hagyni, hogy a Balaton-part még szabad zöld területei is beépüljenek, mert „a Balatonra a vitorlásverseny illik, a most folyó bitorlásverseny nagyon nem kívánatos…”.

Egy úr az országos sajtóban olvasott az éhségsztrájkról, nem akart aláírni, csak kíváncsiskodott kicsit, két, a közelben lakó, kutyát sétáltató ifjú hölgy közül viszont az, amelyik már elmúlt 18, odabiggyesztette szignóját, csodálkozva, hogy miképpen lehetett ide építési engedélyt kiadni…

További érdeklődők itt találják az éhségsztrájkoló országgyűlési képviselőt: Siófok, a Vitorlás utca 15/b kerítése előtt – mögötte  megtekinthető az ominózus, obszervatórium melletti, jelenleg igencsak gizes-gazos telek is…

 

 

Itt pedig élőben lehet követni az akciót:

 

 

https://www.facebook.com/potocskaneanita/

 

 

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük