Home / Déli-part / Apartmanház-építési láz a Balatonnál, ahol már panorámaadó is van
Fotó: magyarnarancs.hu

Apartmanház-építési láz a Balatonnál, ahol már panorámaadó is van

Meg lehet-e óvni a Balaton partját és a panorámát az apartmanház-építésektől? A tónál sosem látott mértékben pörögtek fel a lakáseladások, különösen a déli oldalon, ezen belül is Siófokon.

„A koronavírus teljesen felforgatta az ingatlanpiacot, sorra dőlnek meg a rekordok. A járvány megjelenésével azt hittük, beüt a krach, ám nem így történt: a külföldi utazási lehetőségek szűkülése, a városlakók bezártsága egyre inkább a Balatont helyezte előtérbe a nyaralások és az ingatlanvásárlások terén is” – mondta Gyarmati László, az egyik siófoki iroda ingatlanosa a Narancs.hu-nak. Hozzátette: van olyan épülőfélben lévő társasház, amelyben a lakások fele már elkelt, noha csak a jövő év elején adják át. Arról is beszélt, új építésű lakás esetében ma már senki sem lepődik meg, ha az árak bőven meghaladják a négyzetméterenkénti egymillió forintot.

2020-as adat: Siófokon annyi lakóingatlant adtak át, mint hét megyében összesen. Somogy megyében 571 új lakóingatlan készült el 2020 első félévében, ebből több mint négyszáz – az amúgy 25 ezres lélekszámú – Siófokon, amely a megye népességének csupán 8 százalékát adja. A folyamat nem állt meg azóta sem, legyen az egykori szálloda, vagy üres vízparti telek, sorban „nőnek ki a földből” jelen pillanatban is a soklakásos társasházak. Siófok keleti, aranyparti része lassan betelik, az Ezüstpartként közismert nyugati terület egy része most, a nyári szezon kezdetén is „építési övezet”.

Fotó: magyarnarancs.hu

 

A déli parti fővárost a jóval kisebb, ötezres lélekszámú Balatonlelle követi a sorban újlakásépítések terén, de már Zamárdi is „zárkózik”.

Csak csöpög a csap?

Második lakás, új otthon, nyaraló, befektetés – a legkülönbözőbb céllal jönnek az új betelepülők a Balatonhoz, az intenzíven terkeszkedő „apartmanerdő” azonban egyre jobban zavarja az őslakosokat (de nyaranta az egyszerű fürdőzőket is). És nem csupán azért, mert nem nyújtanak szép látványt ezek a sokemeletes vízparti, víz közeli épületmonstrumok.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén már több évvel ezelőtt megkongatta a vészharangot a Zala Megyei Közgyűlést képviselő Fodor Márk, mondván: úgy 40 százalékkal nő a régió szállásférőhely-kínálata az új luxuslakások révén. Vagyis ezek már most is konkurenciái a helyi szálláshelykínálatnak. Ráadásul – tette hozzá – az ezekben képződő jövedelem jellemzően nem marad helyben, hiszen a tulajdonosok zöme nem helybéli. Egy korábbi balatoni településvezető pedig arról beszélt a Narancs.hu-nak:

új lakásokat szinte korlátozás nélkül lehet építeni, de előbb-utóbb probléma lehet, hogy a települések infrastruktúrája nem követi ezt a bővülést.

 

Siófokon, ahol a legtöbb új lakás épül, nem csak az jelent gondot, hogy főleg nyaranta nem lehet már beférni a helyi üzletekbe. Hanem az is, hogy a városi utak és a közművek, így a vízvezeték-rendszer nem győzi a megnövekedett terhelést, és eljön az idő, amikor majd megnyitják ugyan a csapot, de a víz nem folyik, vagy csak csörgedezik. „Arról nem beszélve – tette hozzá az expolgármester –, hogy a település lassan élhetetlenné lesz, éppen a korábbi vonzereje vész el, ha minden szabad helyet engednek beépíteni.”

De milyen módon lehet megálljt parancsolni a társasház-építési láznak? Az erre adott egyik válasz a Siófokon a múlt év elején bevezetett panorámaadó, amelynek hivatalosan ugyan nem ez az elnevezése. De így híresült el, mert kifejezi a városvezetés szándékát: azon ingatlanok tulajdonosai, melyek „élvezik” a balatoni panorámát, fizessenek több építményadót. Bevezetését ugyan kisebb felháborodás kísérte az érintettek körében (akik azt állították: ők már megfizették a pluszköltséget a balatoni panorámáért az ingatlan árában), ám azóta már megnyugodtak a kedélyek. Lengyel Róbert polgármestertől megtudtuk: az első évben 80 millió forintos pluszbevételt terveztek ebből, és ahogyan ígérték, Balaton-parti terület felújítására költik. Most éppen a hajókikötő és a Nagystrand közötti Rózsakert megújításának első ütemére.

Fotó: magyarnarancs.hu

 

A teljes cikk IDE kattintva tekinthető meg.

Forrás: https://magyarnarancs.hu/

About delipart

Check Also

6 milliárd forint fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük