Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Oxigénhiány miatt mentették a halakat a Balatonnál
Fotó: balatonihal.hu

Oxigénhiány miatt mentették a halakat a Balatonnál

Több bejelentés is érkezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-hez, valamint az illetékes hatósághoz, melyek szerint a Siófok-Balatonszéplak területén a Balatonba torkolló Endrédi-patakban reggelente “pipáló” pontyokat láttak az ott lakók.

Többszöri helyszíni szemle után arra jutottak, hogy valószínűleg a tavaszi ívási időszakban a Balatonból felúszó pontyok rekedhettek meg a néhány száz méter hosszú élőhelyen, ahol a nyári hőségek idején hajnali oxigénhiány alakulhatott ki. Közülük néhány megszédült példányt a helyi lakók fogtak ki és menekítettek vissza a Balatonba.

Fotók: balatonihal.hu

Bár a patakban a szemmel látható halmennyiség nem mutatkozott jelentősnek, felkérték Dr. Ferincz Árpád és Dr. Staszny Ádám halászati szakértőket az élőhely halállományának felmérésére, valamint az esetlegesen szükséges halmentésre. A munkára 2021.07.14-én került sor, melyen a társaság halőrei is jelen voltak.

A kifogott őshonos halak azonosítás után visszakerültek az Endrédi-patakba, kivéve a nagytestű pontyokat, akiket a Balatonba engedtek szabadon. A megfogott idegenhonos, inváziós fajok eltávolításra kerültek a víztestből, melyek későbbi sorsáról a társaság gondoskodott. A patakban 6 halfaj 52 egyedét fogták. Ezek közül kettő idegenhonos (fekete törpeharcsa, ezüstkárász). Az idegenhonos faunaelemek aránya igen magas, közel az összes fogott halegyed
fele (40,3%).

Fotók: balatonihal.hu

A vizsgálatot úgy összegezték a szakemberek, hogy a patak rendkívüli módon feliszapolódott, a vízi makrovegetáció magas aránya alapján növényi tápanyagokban gazdag. Ez a környezet megfelelő élőhelyet biztosít két őshonos és ritka halfajunknak, a compónak és a réticsíknak. Ennek megfelelően a patak kotrása nem javasolható, mivel ezen fajok területen élő állománya jelentősen sérülne a beavatkozás következtében.

Fotók: balatonihal.hu

Közvetlenül a torkolatnál kialakult egy iszapos hordalékkúp, ami a nyári időszakban elzárja az összeköttetést a Balaton medrével. Ennek megszüntetése javasolt. A beavatkozás következtében fenntartható az állandó kapcsolat a főmederrel, ezáltal a tavasszal felvonuló, ám a főmederben élő fajok a nyári időszakban visszahúzódhatnak a Balatonba.

 

Forrás: https://berek.hu/

About delipart

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük