Home / Egészséges életmód / „30 ezüstös júdások mindig voltak…” Közösen koszorúzott a siófoki ellenzék

„30 ezüstös júdások mindig voltak…” Közösen koszorúzott a siófoki ellenzék

 

Erősen áthallásos beszédet mondott dr. Lengyel Róbert független siófoki polgármester a város ma délelőtti ünnepi megemlékezésén.

Minden zsarnokság előbb, avagy utóbb, de eljuttatja a kizsákmányoltakat arra a pontra, amikor betelik a pohár – emlékeztetett a polgármester. – Amikor már a szurony puszta látványa, a kardcsörtetés, a fenyegetés, a hazug propaganda mit sem ér. Amikor a tömeg ráébred a mindent elsöprő erejére, amikor felszabadulnak a gátlások, elszabadulnak az indulatok, amikor sok-sok patak és folyó egy hirtelen viharban egyesül és folyammá dagad…”

Mert hát ki szeret azért dolgozni, hogy mások arassák le a munkája gyümölcsét? Ki szeret rabszolga lenni a saját hazájában? – sorolta kérdéseit az ünnepi szónok. – Ki szereti azt végig nézni, ahogy a saját vérei kiszolgálnak, kutyák módjára kiszolgálnak egy elnyomó hatalmat? Ki szeret csendben, betapasztott szájjal, befogott fülekkel, hunyorgásra kényszerített szemekkel és félelemben élni a saját, ősei vérével áztatott földjén? Ki szereti azt, ha a hazájában nem a tehetség, hanem a vele született rang, vagy épp a népe elárulásáért odavetett morzsa, avagy combosabb kenyérszelet biztosít megélhetési lehetőséget másoknak?”

Lengyel Róbert arra is emlékeztetett: Petőfi az első pillanattól ostorozta a magyar politikai elitet, aztán az első felelős kormányt is. „Ti vérontás nélkül akartok átalakulni? Isten segítsen, hanem semmi sem lesz belőle.” írta elkeseredetten Kossuthéknak címezve. Radikális nézeteivel azonban kezdetben sokan nem azonosultak, sőt, azzal szembe helyezkedtek. Március 15-én Jókai még azt írja róla, hogy ő „a forradalom lelke, motorja”, május 27-én pedig már Petőfi írja saját magáról, hogy „egyike vagyok a leggyűlöltebb embereknek”. Júniusban meg Szabadszálláson, ahol képviselő szeretett volna lenni, felforgatónak titulálja, és majdnem meglincseli a felbőszült tömeg.

Aztán persze rá kellett jönniük az egyezkedőknek és a konfliktus kerülőknek, hogy bizony a nagy költőnek sok mindenben igaza volt. Az osztrák zsarnok csak a harci kiáltásból, csontroppantásból és vérfolyásból értett. Mert hazudott, mert megosztott, mert félelemben tartott, mert fenyegetett és foggal-körömmel kapaszkodott a hatalmába. Szóval a felismerés és csalódás hatására az ország többsége végül felébredt, összefogott és példát mutatott abból, hogy is kell ezt csinálni: markáns többségi nemzeti egységet kovácsolni, a semmiből sereget felállítani, erőt demonstrálni és határozottan arcul csapni Európa egyik meghatározó nagyhatalmát. És, hogy miképp kell üzenni az elkövetkezendő nemzedékeknek azt, hogy a magyar a születési eredettől függetlenül, egy vér, egy nemzet. Lehet, hogy csökönyös, lehet, hogy sokáig birkatürelmű, de ha kell, lázadó, erős, egységes és mindenképp európai nemzet. Akkor és ott megmutatták eleink, hogy a haza valóban minden előtt…

A siófoki polgármester szerint azonban már akkor megmutatta azt is egy maréknyi álmagyar kisebbség, hogy inkább a saját és a családjuk érvényesülése, gazdagodása minden előtt. S ha ennek az az ára, hogy az önnön népe ellenében az elnyomó mellé álljon, annak a pulikutyája legyen és a saját népét lopja meg, segítse kifosztani, akkor zokszó nélkül megteszi. De nem volt ez másképp annak előtte sem és nincs ez másképp azóta sem a világban. 30 ezüstös Júdások mindig voltak…

Sajó Sándor szavait is idézte a városvezető. A költő azt írta versében:

Uram, tudd meg, hogy nem akarok élni,
Csak magyar földön és csak magyarul;
Ha bűn, hogy lelket nem tudok cserélni,
Jobb is, ha szárnyam már most porba hull;

De ezt a lelket itt hagyom örökbe,
S ez ott vijjog majd Kárpát havasán
És belesírom minden ősi rögbe:
El innen, rablók, ez az én hazám!…”

Az idei ünnepi megemlékezésen a Vak Bottyán Általános Iskola tanulói adtak műsort az Egerszegi Akusztik és a Sólya zenekar közreműködésével. Ezt követően a pártok és a civil szervezetek megkoszorúzták a 48-as emlékművet. Utolsóként közös koszorút helyeztek el a helyi ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP) képviselői.

About Fónai Imre

Check Also

Otthonából hurcolta el a TEK, pedig csak tanúként hallgatták meg

Hajnalban a TEK kommandósai rajtaütöttek Ressinka Imrén, a siófoki Aranypart biztonsági főnökén, de nem gyanúsítottként …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük