Home / Déli-part / Balatonboglár, Balatonlelle / Államtitkárok elektromos jetskiken?

Államtitkárok elektromos jetskiken?

Állami pénzből tehetett kishajóvezetői vizsgát az agrártárca több vezető tisztségviselője – írta meg a Népszava. Kishajóvezetői vizsga kell egyebek között az új elektromos jetskikre is…

Miközben a kormány a köztisztviselői létszámcsökkentésre hivatkozva márciusban több kishajózási vizsgaközpontot is bezárt, egy, a Népszavához eljutott dokumentumból kiderült: agrárminisztériumi vezetők – köztük jelenlegi és volt államtitkár-helyettesek – ingyenesen végezhettek el kishajó-vezetői tanfolyamot, sőt, a vizsgadíjukat is a magyar adófizetők állták.

Tavaly kapta szárnyra a sajtó, hogy magyar világszabadalomként elektromos jetskik gyártása és tesztelése kezdődött el a Balatonnál. Az e-jetski, még pontosabban elektrojet nem vízi sporteszköz, mint a hagyományos jetski, hanem 55 kilométer/órás sebesség elérésére képes kisgéphajó, amihez kisgéphajóvezetői jogosítvány szükséges. S bár megálmodója és gyártója szerint nem szükséges jogszabálymódosítás ahhoz, hogy a Balatonon használni lehessen, sejteni lehetett, hogy kisebbfajta vihar kíséri majd a feltűnését. Hiszen már a gyártás elkezdésének a bejelentésekor azt írta a Balatontipp.hu, hogy „vége a nyugalomnak a Balatonon, ezek a száguldó szörnyek strandolókat gyilkolhatnak”. A Balaton Fejlesztési Tanács pedig azt vizsgálta, hogy szükséges-e jogszabálymódosítás az e-jetski balatoni használatához.

Nem akarunk semmilyen jetskit a Balatonra!” – szögezte le nemrég a Szabad Pécsnek nyilatkozó Hajósy Adrienne, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) egyik déli parti aktivistája. A civil szervezet aláírásgyűjtésbe is fogott. Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy „módosítsák a Balaton-törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a motorcsónak és a jetski használata tilos. Maradjon a Balaton családi paradicsom!”

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a legutóbbi ülésén foglalkozott az új jetskik feltűnésével is. A tanács közbiztonsági tanácsadó testületének összegzése szerint „a vízi eszközök (járművek, sporteszközök) használatának engedélyezése, szabályozása, illetve támogatása érdekében egy széleskörű szakmai egyeztetést szükséges folytatni, mert látható, hogy ennek nemcsak vízbiztonsági vetülete van. (Már most is azonos időben és viszonylag szűk térben élnek együtt a fürdőzők, úszók és strandeszközök használói, a hagyományos- és a siklótestű, nagy sebességű és méretű egy-, vagy több testű vitorlások, katamaránok, az őket kísérő motoros hajók, az elektromos meghajtású yachtok, a skiffek és supok, kajakosok és kenusok, a sárkányhajósok és a nyílt vízi horgászok.) A hosszútávú következményeket is figyelembe vevő társadalmi-, politikai döntés szükséges, amelynek ismeretében lehet a továbbiakban a felvetett probléma biztonsági és szabályozási kérdéseit elemezni. A felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá. Ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat”.

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük