Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Jó hírünk a világban: Orbán miatt nem kívánatos a fonyódi polgármester

Jó hírünk a világban: Orbán miatt nem kívánatos a fonyódi polgármester

Orbán Viktor miatt nem hívják többet belga testvérvárosába Fonyód polgármesterét.

A testvérvárosi kapcsolatokat nem szakítják meg – írja a HVG –, de Mettet vezetője valahogy ki akarta fejezni, hogy nem ért egyet a magyar miniszterelnök politikájával.

Egy helyi lap tudósítása szerint a 11 ezer lakosú Mettet önkormányzata úgy döntött, hogy Orbán Viktor politikája miatt teljesen átszervezik testvérvárosi kapcsolatukat Fonyóddal.

A két település még 2012-ben kötött testvérvárosi szerződést: Hidvégi József, fonyódi polgármester személyesen utazott ki Belgiumba, hogy aláírja a dokumentumot, elültesse a „testvérvárosi kapcsolat fáját”, és felavassa az emléktáblát (fotó).

Az azóta eltelt hét évben azonban nemcsak Mettet város tanácsának elnöke, hanem hozzáállása is megváltozott. Az újonnan megválasztott városatya, Aurélien Laffineur a L’Avenir című lapnak azt nyilatkozta: Fonyód polgármestere elkötelezte magát Orbán Viktor mellett, amit nem néznek jó szemmel. A magyar miniszterelnököt populizmusa és nacionalizmusa miatt is elutasítják.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: attól, hogy a fonyódi polgármester kegyvesztett lett a belga településen, a testvérvárosi kapcsolatokat nem szakítják meg, hiszen annak kedvezményezettjei a csereprogramokon keresztül főleg gyerekek, tinédzserek és családok.

Az egyetlen változás csak az önkormányzati vezetést érinti: a fideszes Hidvégi József polgármestert a jövőben nem hívják meg a kisváros eseményeire vagy avatásokra. Igaz, ilyeneket mostanában nem is terveztek.

És hogy arra mi szükség, hogy egy ilyen kis település életébe és kapcsolataiba beavatkozzon a politika?

„Még ezen a szinten is valahogy ki kellett fejeznünk a nemtetszésünket és a demokrácia melletti elkötelezettségünket” – mondta Aurélien Laffineur a HVG beszámolója szerint.

fotó: hvg.hu/www.lavenir.net

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük