Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Vonattal Fenyvesről Csisztapusztára

Vonattal Fenyvesről Csisztapusztára

Újraindulhat a balatonfenyvesi kisvasút.

A Népszava számolt be arról:  a népművészetéről és néptáncáról messze földön híres Buzsákhoz tartozó Csisztapuszta egy 650 millió forintos pályázatnak köszönhetően új esélyt kapott.

– Legalább négy évtizede ígérgetik – mondta a lapnak Kara Lajos, a másfél ezres észak-somogyi Buzsák polgármestere –, tervek is készültek rendre, de pénz valahogy sohasem jutott rá. Pedig nemcsak nekünk lenne fontos Csisztafürdő miatt, melynek megötszöröződhetne a forgalma, de a környező tóparti településeknek, Fonyódnak, Boglárnak, Lellének és Fenyvesnek is: a termálvízre alapozva meg lehetne valósítani az egész éves balatoni szezont.

Hogy mikor, azt viszont a buzsáki faluvezető sem tudta megmondani, de fenyvesi kollégája, Lombár Gábor is csak széttárta a kezét. – A pénzt ugyan megnyertük, de nem olyan egyszerű a helyzetünk, hiszen a MÁV a kisvasút tulajdonosa, azaz a vasúttársasággal kell egyezkednünk és együttműködnünk – magyarázta. – Természetesen már a pályázatról egyeztettünk velük, de jelenleg még azt sem tudjuk, hogyan állnak a tervek. Annyi viszont bizonyos, hogy Imremajortól 8,6 kilométeren új alapot, talpfákat és síneket kap a vonal, mely az elmúlt bő másfél évtizedben teljesen tönkrement. – Nem szeretek jósolgatni, de ha minden jól megy, a 2020-as kisvasutak napjára, vagyis szeptember első hétvégéjére elkészülhet a felújítás, hiszen a nyári szezonban sem kell leállni a munkákkal – jegyezte meg Lombár Gábor. – Ha újra indul a forgalom, az nem csak azért lesz fontos számunkra, mert egy egyedi, balatoni turisztikai szenzáció a keskeny nyomtávú vasút, hanem mert a szerves része is a településnek: Fenyves 120 éves, a kisvasút jövőre lesz hetven, vagyis az életünk része volt. És persze az sem mellékes, hogy nem kell Fonyódon és Lengyeltótin át kerülni Buzsákra és Csisztába, azaz a Balaton nyugati medencéjéből könnyen elérhető lesz az egész évben nyitva tartó fürdő.

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük