Home / Déli-part / Balaton-kotrást, hajózható Siót szorgalmaz a földkerülő vitorlás

Balaton-kotrást, hajózható Siót szorgalmaz a földkerülő vitorlás

Megkerülte a Földet, most a Balaton „megmentését„ tűzte ki célul.

 

Majdnem kilenc hónapot töltött az óceánon teljes elszigeteltségben. Volt, hogy a teljesítőképessége határára ért, de 263 nap alatt megkerülte a földet – immár harmadszor. A vitorlázó Kopár Istvánt a kihívások éltetik. A Nemzeti Sportnak adott interjújában azt mondta: „A sporttörténelem leghosszabb, szupermaratoni kihívásáról van szó, a vitorlázáson belül pedig pillanatnyilag ez a legnehezebb verseny.„

„Én olyan ember vagyok, aki szereti a kihívásokat„ – nyilatkozta Kopár, aki két hete ért célba a Golden Globe Race-en Puffin nevű hajójával. A teljes interjú a Nemzeti Sport pénteki számában, illetve az nso.hu-n.

A 66 éves Kopár István édesapja hosszú időn át vezette a balatoni hajózási társaságot. A sportlapnak arról is beszélt a földkerülő vitorlás: kis célokban nem tud gondolkodni, most a Balaton „megmentését„ tűzte ki célul. „A magyar tenger szépsége és adottságai miatt a második turisztikai aranybánya az országban, ám ez tiszavirág-életű, ha nem teszünk valamit tó természetes feltöltődése ellen kotrással lehet védekezni, ez a könnyebb feladat, a nehezebb, hogy hova teszik a kotralékot, vagyis a zagyot, mert elfogytak a területek. A legolcsóbb szállítási forma az uszály, ám erre csak akkor van lehetőség, ha a Sió egész évben hajózható. Magyar mérnökök már a hatvanas évek elején készítettek erre vonatkozó tervet – új zsiliprendszert terveztek –, ám a mai napig nem valósult meg, mert hatalmas beruházás. Pedig ez megmenthetné a tavat, úgyhogy ezt szeretném elérni.”

 

fotó: nso.hu

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük