Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Ingyen kapja a fonyódi és a zánkai tábort a szegedi egyházmegye alapítványa

Ingyen kapja a fonyódi és a zánkai tábort a szegedi egyházmegye alapítványa

26 milliárdot kapnak felújításra.

 

A parlament hétfőn hozott határozatot arról, hogy ingyenes vagyonjuttatással fonyódi és zánkai ingatlanokat kap az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány – vette észre a hirbalaton.hu az MTI beszámolóját.

A parlament 160 igen, 25 nem szavazattal és 7 tartózkodás mellett fogadta el a kétharmados támogatást igénylő, az Erzsébet-programról szóló törvény módosítását. A Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott törvény alapján a gyermektáborok működtetéséhez kapcsolódó két fonyódi és egy zánkai ingatlan tulajdonjoga kerül ingyenesen az alapítványhoz. A két fonyódi ingatlan a táborhelyhez tartozó partsáv mentén, a zánkai pedig táborhely kikötőjében terül el.

    A tulajdonjog átadását azzal indokolták a közhasznú szervezetnek, hogy az eleget tudjon tenni az Erzsébet-program szerinti közfeladatainak a jövő nemzedékek érdekeinek és szükségleteinek, valamint a környezet- és természetvédelem szempontjainak szem előtt tartásával. A javaslat indoklása szerint a közfeladat hosszú távú ellátását elidegenítési tilalom és a juttatási célhoz kötött hasznosítási kötelezettség előírása is biztosítja.

Az mfor.hu információ szerint összesen 16 086 négyzetméter alapterületű ingatlant kap meg ingyenes vagyonjuttatás keretében az alapítvány. Ezeket:

Fonyód, kivett közpark, 12 811 négyzetméter

Fonyód, kivett töltés, 2510 négyzetméter

Zánka, kivett móló, 765 négyzetméter

Az alapítvány közlése szerint az Erzsébet Táborok programjain 2016-ban közel 90 ezren vettek részt, 2017-ben már több mint 100 ezren, tavaly pedig több mint 126 ezren.

Az utóbbi pár évben néhány üdülőházat fel is újíttatott már az Erzsébet-cégcsoport, összesen egymilliárd forintból – történetesen a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel – emlékeztetett korábban a HVG. A közelmúltban pedig újabb milliárdokat dedikált a kormány az impozáns üdülőhely szépítésére. Így az ingatlantulajdonos alapítvány összesen 26 milliárd forintot költhet a zánkai komplexumra és a fonyódligeti táborra, amelyekben a strandolás mellett a kormány szándéka szerint hazafias nevelés folyik majd.

Nemcsak maga az alapítvány, de az azt felügyelő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és utóbbi gazdája, a Szeged-Csanádi Egyházmegye is erősen Fidesz-közeli – folytatja a hetilap. A gyermekvédelemben az utóbbi években nagy szerepet kapott szolgáltató főnöke, Kothenz János 2014-ben a kormánypárt színeiben próbálta legyőzni a szocialista Botka Lászlót Szegeden. Az egyházmegye élén álló Kiss-Rigó László megyés püspök pedig köztudottan bejáratos a miniszterelnökhöz, állandó helye van a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyában.

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük