Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Fény derülhet a csalásra
Pénz bankjegy forint húszezer forint 20090321 Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

Fény derülhet a csalásra

Fény derülhet a választási csalásra a Nyírségben

 

 ATV számolt be, arról hogy, felvette a harcot egy nyírségi jegyző a nyugdíjért fiktíven bejelentkezők ellen.

A lépése nem csak a nyugdíjakra lehet hatással, hanem a településen választási csalásokat is felszámolhatja.

Nyírmeggyesen több esetet is vizsgál az ügyészség. A falu jegyzője szerint az ellenőrzések igazolják, hogy Ukrajnából fiktíven jelentkeznek be Magyarországra. Egy család már lebukott, 11 milliót vettek fel jogtalanul.

Vádat emeltek egy magyar állampolgárságot szerző, de Ukrajnában élő nyugdíjas házaspár és a menyük ellen, mert 2015 óta jogtalanul vettek fel nyugdíjat, illetve családi pótlékot, összesen 11 millió forint összegben.

Pénz bankjegy forint húszezer forint
20090321
Fotó: Marton Szilvia

Mint kiderült, 2014-ben szereztek állampolgárságot, majd nem sokkal később bejelentkeztek papíron egy nyírmeggyesi házba, a magyar lakcímükre hivatkozva nyugdíjat és családi pótlékot igényeltek. Egy ellenőrzésen buktak le.

“A település  jegyzője egy helyszíni szemle keretében győződött meg arról, hogy ezen a lakcímen ténylegesen ezek a honosított magyar állampolgárok nem laknak, ezért az állandó lakcímet érvénytelenítette és innentől nyílt meg a lehetőség a szakhatóság felé is, hogy ezeket a határozatokat visszavonják” – mondta az ATV Híradónak Borsodi Bús Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség helyettes szóvivője

Az ügyészség Nyírmeggyesen több hasonló esetet is vizsgál. Azt már a falu jegyzője mondta el, hogy az ellenőrzések azt igazolják, hogy Kárpátaljáról, leginkább Beregszász környékéről jelentkeztek be hozzájuk fiktíven.

“Ami után idekerültem, megállapítottam, hogy vannak olyan ingatlanok, ahova több tízen is vannak bejelentkezve és a jegyzőnek ez feladata a jogszabály szerint, hogy ha úgy állapítja meg, hogy nem valós az a lakcím, akkor helyszíni szemlét tart” – mondta kameránknak Lipták József jegyző.

A falusiak azt mondták: nem gondolták, hogy Ukrajnából sokan pénzért jönnek állampolgársági esküt tenni Nyírmeggyesre. “Azt tudtuk, hogy jönnek, de hogy ezért még pénzt is felvettek, azt csak most tudtuk meg” – nyilatkozta egy helyi lakos, Török Béláné.

Nyírmeggyesen több honosított magyar lakcíméről is kiderült, hogy fiktív, ezeket megszüntette a jegyző. A tömeges bejelentkezések miatt egyébként az ellenzék többször emelte fel a hangját a választások előtt, de akkor érdemben nem foglalkoztak a fiktív lakcímekkel.

Az ukrán határ menti településeken volt olyan, hogy 70-80 százalékkal is nyert a Fidesz, volt nem egy TV stáb, amelyik azt rögzítette, hogy a választás napján buszokkal és kocsikkal jönnek át Ukrajnából szavazni.

Persze a kérdés az, hogy meddig hagyják, hogy ez a jegyző rendet tegyen. S hogy és mi lesz a többi településeken, mert ez a probléma nem csak Nyírmeggyesen van.

About Nagy Máté

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük