Home / Egészséges életmód / Veszélyben a balatoni vízellátás?

Veszélyben a balatoni vízellátás?

Nem az ellenzék, hanem fideszes képviselő és állami szolgáltató vezetője taglalta a legutóbbi BFT-ülésen a rezsicsökkentés „áldásos„, ám előre megjósolt következményeit.

Ahogy a szemét-, úgy a víziközműpiac összeomlását is vizionálták sokan a 2013-as rezsicsökkentés idején, nos, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén maga a legnagyobb vidéki vízszolgáltató, a siófoki székhelyű DRV Zrt. vezérigazgatója ismerte el: súlyos állami milliárdok nélkül esély sincs az egyre aggasztóbb állapotú balatoni ivóvízvezeték-rendszer rekonstrukciójára. A rezsicsökkentéssel befagyasztott díjak a szükséges rekonstrukciókra nem nyújtanak fedezetet, ráadásul a vízszolgáltatókra közműadót is kivetettek azóta (hasonló a helyzet szemétfronton, ott is több a szolgáltatók fizetendője, mint a bevétele).  

A BFT-ülésen Fodor Márk, a Zala Megyei Közgyűlés fideszes képviselője azt mondta a hirbalaton.hu beszámolója szerint: az egyre gyakoribb meghibásodások több észak-balatoni település vízellátását is veszélyeztetik. Tavaly a nyári kánikulában előfordult, hogy 10 százalékra csökkent a víztározók kapacitása.

Volencsik Zsolt, a DRV vezérigazgatója szerint az eddigieknél jóval több pénzre volna szükségük a sürgető rekonstrukciókhoz, a cég önereje ehhez kevés. A legkritikusabb a Tapolca-Ederics közötti, 14 kilométeres 40-50 éves életkorú vezeték állapota. Itt két éve 18 csőtörést állítottak helyre, tavaly már 30-at. Ha itt haváriahelyzet alakul ki, akkor Nyugat-Balaton vízellátása akár napokig veszélybe kerülhet.

Az állami kukaholding éléről államtitkári pozícióba került Weingartner Balázs a fejlesztési tanács ülésén ígéretet tett, hogy ahogyan más szolgáltatók, úgy a DRV is hozzájuthat egy tízmilliárd forint nagyságrendű forráshoz a legsürgetőbb teendőkre – természetesen az adófizetők pénzéből.

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük