Home / Egészséges életmód / Környezetvédelem / Jaj, szegény apartmanházlakók! Megint fákat ültettek a partra Siófokon…

Jaj, szegény apartmanházlakók! Megint fákat ültettek a partra Siófokon…

Fásítsunk, vagy irtsunk? – teszi fel a kérdést a siófoki polgármester annak kapcsán, hogy levelet kapott egy apartmanházlakótól, aki azt írja: nem kérnek a fákból!

„A minap a Deák sétány szabadstrandján újabb fákat telepítettünk – így dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester. – Ezek idővel árnyékot adhatnak majd a hűsölésre vágyó fürdőzőknek, meg pótolhatják az ott lassan elöregedő és tönkre menő egyedeket is. De azért jó, ha tudjuk, nem mindenki örül az ilyen kezdeményezéseknek sem. A minap jött a hivatalunkba egy felháborodott hangvételű levél, ebből idézek:„…. Bennünket, akik szívesen használtuk ezt a partszakaszt ebből a szempontból kevésbé érint, de belegondoltunk, hogy azok, akik több tíz, vagy száz millió forintért vásároltak panorámás ingatlant a parton, most azzal kell szembesüljenek, hogy nézegetik a fakoronát. Ők milyen kártérítést kapnak? Ilyen esetben figyelembe veszik a közösség elvárását? Nagyon kedvesek, hogy ennyire szem előtt tartják a fürdőzők egészségét, és óvnak bennünket a káros napsugaraktól, de engedjék már meg, hogy mi döntsük el, hogy szeretnénk-e napozni, vagy sem. Ezek után már csak a „sem” marad, mivel áldásos tevékenységük folytán az egész part árnyékba borul.”

A siófoki városvezető úgy folytatja: „Az ő véleménye merőben más, mint az enyém. Szerintem, amikor a napon 40 fok van, főképp gyerekekkel szívesen húzódik mindenki árnyat adó fák alá egy strandon. Ettől még persze van hely a napozóknak is. Egyébként meg csak azért, hogy a százmilliós ingatlanban koktélt szürcsölgető honfitársunk jobban érezze magát, nem fogunk fákat kivágni, vagy partszakaszokat kopáron hagyni. Ha tetszik ez egy milliomos polgártársunknak, ha nem. De akkor kérdezem a siófokiakat: fásítsunk, vagy irtsunk? Panoráma egyeseknek, vagy hűvös enyhülés sokaknak?„

Nemrég írtunk róla: a siófoki önkormányzat újabb feljelentést tett, mert újabb fapuszítást tapasztalt az apartmanházak előtt, ahol a fák lombkoronája eltakarja a balatoni panorámát. A polgármester pénzjutalmat is felajánlott azoknak, akik használható információkkal rendelkeznek a fapusztítók kilétéről.

“Egy város soha nem lehet eléggé zöld” – részlet egy önkormányzati képviselőként a Foki hegy fásítása érdekében tett hozzászólásomból úgy 2002 tájáról – írja a téma kapcsán dr. Farkas Sándor nyugalmazott sebész főorvos. – Mostanában sokat jár az eszemben az a versike, amely több, mint hetven évvel ezelőtti első irkám hátlapján állt: “Ha fátlan a falu-határ, Kerüli is minden madár. Ahol nincs fa, tudja Isten, Ott talán még öröm sincsen. Falu-határ díszruhája A sok lombos, üde fácska. Nyárfasor s akácliget, Felvidítja szíveinket.„

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük