Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Falusi csok: Balatonmáriafürdőn nem igényelhető, Tihanyban igen

Falusi csok: Balatonmáriafürdőn nem igényelhető, Tihanyban igen

A Balaton-régióban él? A Balatontipp.hu-n megnézheti, igényelhető-e településén a falusi csok!

 

Balatonmáriafürdőn nem lehet igénybe venni a falusi csok-ot, ellenben például Tihanyban igen.

Nyilvánosságra hozta a kormány annak a 2486 településnek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Mindenhol lehet jelentkezni, ahol csökkent, akár csak 1-2 százalékkal is a lélekszám. Ehhez képest a listán szerepel olyan település, amelynek nemhogy csökkent volna, nőtt a lakosságszáma – írja a Népszava.

A nem egészen hétszáz lelkes Balatonmáriafürdőn például nem lehet majd felhasználni a falusi csokot, mert nőtt a lakosságszám. Más kérdés, hogy Galácz György polgármester örül annak, hogy szerencsések, amiért nem felelnek meg a feltételeknek, hiszen ez a település fejlődését jelzi. A településvezető szerint a válság elmúltával egy tehetősebb réteg felfedezte magának Máriafürdőt, sok helyen lebontják a régi épületeket, s újakat építtetnek – mondta a Népszavának. Tihanyban ellenben igényelhető a csok, Tósoki Imre polgármester úgy reagált a lapnak: elsősorban nem máshonnan betelepülőkre számítanak, sokkal inkább azt remélik a lehetőségtől, hogy a helybeli fiataloknak segít a faluban maradni.

Ezzel egyidőben a balatoni régió internetes kalauza, a Balatontipp.hu részletes összesítést közöl arról, hogy mely településeken igényelhető a falusi csok a térségben és hol nem. Az egyedi és hiánypótló gyűjtés szerint „a balatoni régióban az ötezer lakos alatti települések negyede maradt ki a falusi csok lehetőségéből. Köztük olyan apró települések is, amelyek önkormányzata sok munkával, összefogással stabilizálni, növelni is tudta a település lélekszámát. Most ezért jutalom helyett büntetés kaptak, pedig nekik is jól jött volna a segítség.„ A Balatontipp.hu úgy összegez: a balatoni régió 172 ötezer fősnél kisebb települése közül 42 olyan volt, ahol 2003 és 2018 között legalább az induló szinten maradt az állandó lakosok száma, vagy kisebb nagyobb mértékben nőtt is. Így ezekben a falvakban, illetve néhány kisebb városban nem lehet igénybe venni a falusi csokot.

A falvak közül a déli parton Balatonmárifürdőn kívül Szántód marad ki a jóból, a háttértelepülések közül még Siójut, Nyim, Balatonszabadi, Gyugy, Somogytúr és Teleki. Ám mivel ötezer lélekszám alatti és csökkent a lakosság, a városok közül igényelhető a csok Fonyódon és Lengyeltótiban is.

Balatontipp – strand bicikliút program hírek információ

 

fotó: Nyár a balatonmáriafürdői strandon

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük