Home / Ország, Világ / Lesz végre kiállítóhelye a zamárdi avar leleteknek

Lesz végre kiállítóhelye a zamárdi avar leleteknek

Régi hiányossága Zamárdinak, hogy nincs egy méltó kiállítóhelye az avar leleteknek.

A régészek évről-évre felbukkannak a balatoni kisvárosban és folytatják a több évtizede elkezdett feltárást. Az 1990-es évek végéig több mint 2300 sírt tártak fel Zamárdiban. Közel két évtizednyi szünet után 2016-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kötött megállapodás révén újabb régészeti feltárások indultak. A város önkormányzata akkor kétmillió forinttal támogatta ezt.

A sírokban talált tárgyak a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságához kerültek. A zamárdiak hangsúlyozták: azt szeretnék, ha az avar leletekkel a későbbiekben a nagyközönség is megismerkedhetne.

Száz fő befogadására alkalmas építmény-együttes alapkövét tették le Zamárdiban – számolt be hétfőn a hirbalaton.hu. A létesítmény különféle kiállításoknak és rendezvényeknek adhat majd otthont. A 350 millió forint uniós támogatással, és 80 millió forintos önerővel megvalósuló, négyévszakos hasznosításra tervezett, buborék formájú épület – amelynek tervei díjat nyertek egy külföldi tervpályázaton – jövő év áprilisára készülhet el. A 240 négyzetméteres épületben helyet kap majd egy interaktív kiállító központ, a település régészeti örökségére és környezeti adottságaira épülő kiállítással.

 

fotó: Zamárdi, a Balaton szíve. A Balatontipp.hu, Győrffy Árpád képe.

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük