Home / Ország, Világ / Majdnem Notre Dame-i toronyőr lett a Balatoni Kör alapítója

Majdnem Notre Dame-i toronyőr lett a Balatoni Kör alapítója

Egymást érik az írások a közösségi médiában annak kapcsán, hogy tegnap szörnyű tűz pusztított a párizsi Notre Dame-ban.

 

A régió borászait és vendéglátósait tömörítő Balatoni Kör alapítója és szóvivője, Kardos Gábor ezt írta: „Elég személyes élmények kötnek a Notre-Dame-hoz és nem turistaként. Amikor még diákmunkákat kerestem a Sorbonne évek alatt, egyszer kitettek egy hirdetést, hogy keresnek a Notre-Dame-ba toronyőrt. Nem vicc, sőt véresen komoly, mert az lett volna a meló, hogy visszatartsam azokat, akik épp le akarnának ugrani … amire sajnos volt precedens és pont ezért kerestek toronyőrt (így az Amélie című filmben sem teljesen fiktív a jelenet, hogy valaki leugrik és az is meghal, akire ráesik). Gondoltam, márcsak poénból is felhívom a számot… de már valaki megelőzött. Arra akkor még nem gondoltam, hogy egyszer a tűzvésztől kéne megóvni azt a katedrálist, amelyik átvészelt annyi forradalmat, jópár háborút, sőt világháborút is.„

Ez pedig Hargitai Miklósnak, a Népszava szerkesztőjének a cikke.

Identitás

Ha reménykedve várod, hogy kiderüljön, terrorcselekmény történt, amit migránsok követtek el, akkor reménytelen vagy.
Ha titokban arra gondolsz – vagy ki is mondod –, hogy hülye franciák, és hogy megérdemelték, akkor nem is tudom, mi lehetsz. (Magyar? Annál ez az ország többet ér.)
Ha úgy érzed, hogy a tiéd is, hiába nincs – tulajdonképpen – semmi közöd hozzá; ha már láttad és most siratod; ha sosem láttad, de biztos voltál benne, hogy egyszer még látnod kell, akkor alighanem európai vagy.
Európai az, akinek fáj a leégett Notre Dame. Nem csak nemzetei identitások léteznek – amikor elveszítünk belőle valamit, akkor derül ki, hogy az európai kultúra milyen szoros kötelék.
„„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.”

 

fotó: nlcafe.hu

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

One comment

  1. Szépné Rózsa Judit

    A Notre Dame azon túl, hogy csodálatos kulturális öröksége az egész világnak, nekem a moziélmény, a púpos de tiszta szívű toronyőrrel, a gonosz pappal és a gyönyörű cigánylánnyal, akit lelki szemeim előtt ma is tisztán látok..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük