Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Szegény szakképzés! Megint átalakítják…

Szegény szakképzés! Megint átalakítják…

Nemrég alakították át, most megint átalakítják a szakképzést.

 

Az érintettek nemrég teljes lendülettel álltak bele az állítólag német mintájú szakképzési rendszerbe, a szakmunkásképzőkből így lettek szakközépiskolák, azokból meg (névleg persze) szakgimnáziumok. Ám most itt az újabb fordulat, mostantól erre kell esküdni…

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

2020 szeptemberétől felmenő rendszerben induló ötéves technikumokban az első két évben ágazati alapképzést kapnak majd a diákok, ezt az időszakot ágazati alapvizsga zárja. A következő három évben növekvő képzési időt töltenek a vállalatoknál a tanulók, akiket az is ösztönöz majd, hogy a cégek választhatnak, kikkel kötnek közülük szerződést. Az ötödik év végén tesznek érettségit és technikusi vizsgát a diákok.

Jelenleg a hároméves szakközépiskolák képzik a szakmunkásokat, akik az iskola végén nem tesznek érettségi vizsgát. Ezeket az intézményeket a szintén hároméves szakképző iskolák váltják majd fel 2020 szeptemberétől, ugyancsak felmenő rendszerben. A szakképző iskolákban az első év ágazati alapismereti oktatás lesz, ezt követi két év duális képzés.

A szaktárca várakozása szerint – és most tessék figyelni – ezzel a mostani 12(!!!) százalékról 3 százalékra csökkenhet azok aránya, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolarendszert…

 

fotó: illusztráció

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük