Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / 522 millióval tartozik még a Jobbik

522 millióval tartozik még a Jobbik

5-10 millió forintból kénytelen kampányolni a Jobbik május 26-a előtt.

 

A kisebb településeken szinte csak a Fidesszel találkoznak majd a választók, az ellenzéki pártoknak ugyanis igen szűkösek az anyagi lehetőségeik – írja a Népszava. Az ellenzéki pártoknak – állításuk szerint – mindössze néhány millió forintból kell kihozniuk a május 26-i európai parlamenti választás kampányát – derült ki lapunk körkérdésére adott válaszokból. A legnagyobb büdzsével a Demokratikus Koalíció rendelkezik 150 millió forinttal, míg az MSZP-Párbeszéd kerete 50 millió forintra tehető. A Momentum nagyjából 10 millió forintot tud majd költeni, míg a tetemes számvevőszéki bírsággal küzdő Jobbiknak 5-10 millió forintból kell megoldania a választók meggyőzését. A szűkös keret miatt a kisebb településeket – ahol szinte csak az állami propaganda érhető el – csak személyesen és alternatív ötletekkel érhetik el az ellenzéki pártok.

A Népszava arról is ír: a DK kerülő úton, a kincstár elleni perrel lép fel az Állami Számvevőszékkel szemben. Messze a legnagyobb összegre – tiltott párttámogatásra hivatkozva – a Jobbikot büntette meg az ÁSZ, először még a tavalyi parlamenti választás előtt, összesen mintegy 662 millió forintra. Második körben aztán 272 milliós veszteséggel járt a Jobbik számára a számvevőszéki eljárás. Ahogyan arról többször írtunk: az említett összegek felét vissza kell fizetni, másik felét a Magyar Államkincstár levonja a párt állami támogatásából. A Jobbik alaptalannak tartja az ÁSZ megállapításait, és nemzetközi fórumhoz fordult jogorvoslatért. A 662 milliós ÁSZ-bírságból az államkincstár már visszatartott 331 milliót három negyedéven keresztül. A másik feléből háromhavi részlet elment a Jobbiktól a NAV-hoz, ami mintegy 45 millió forint volt – tájékoztatta a lapot Szabó Gábor pártigazgató. Így a 662 millió forintos büntetésből 331 millió plusz 45 millió forinttal csökkent a Jobbik tartozása: maradt 286 millió.

„A második ÁSZ-bírságból az államkincstár által visszatartandó 136 millióra kaptunk részletfizetést, az összeget négy negyedévre elosztva. Ebből az áprilisi állami támogatásból már 36 milliót le is vontak” – közölte Szabó Gábor. A második ÁSZ-bírság másik fele – az a 136 millió, amit a NAV-nak kell majd fizetni – még teljes egészében fennáll. „A NAV-tól még nem kaptuk meg a fizetési felszólítást” – tette hozzá a pártigazgató. Mindent egybevetve a Jobbik tartozása 522 millió forint. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke korábban azt nyilatkozta a Népszavának: ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget az ÁSZ által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul. A 136 milliós büntetést ugyanis már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés „menthetné meg” a pártot.

 

Fotó: jobbikosok az MTVA székházánál, 2018. október 23-án.

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük