Home / Déli-part / Máris a nyarat idézi a forgalom a Balatonnál

Máris a nyarat idézi a forgalom a Balatonnál

Berobbant a balatoni „szezon„: zsúfolt sétahajók, utak és áruházak, sorok a kiülős parti vendéglátóknál. Nagyszombaton indult a 173. balatoni hajózási szezon is.

Nyarat idézte a forgalom nagypénteken és nagyszombaton is számos balatoni településen, de Siófokon egészen bizonyosan.

A BAHART 2018-ban ismét rekordévet zárt az utasforgalmat tekintve, hiszen a személyhajózás és kompközlekedés együttes utasszáma november 14-én hosszú évek után ismét elérte a bűvös 2 milliót – tájékoztatta a sajtót Kollár József, a hajózási társaság vezérigazgatója, miközben a Szent Miklós hajó Siófokról a hagyományos balatonfüredi hajós szezonnyitó ünnepségre tartott.

A zrt. híradása szerint a 2015-ös bázisévhez képest a személyhajózás esetében az utasszám 2018-ra13,5%-kal, 750.000 fölé emelkedett, amelyre ezt megelőzően 10 évvel korábban volt csak példa. A településeket összekötő menetrendi járatok esetében a növekedés mértéke a bázist jelentő 2015-höz képest 5,5, a séta- és programhajóknál pedig 36,4 százalékos. Ez utóbbi szegmens kiemelt növekedése alátámasztja, hogy a BAHART a közlekedési szolgáltatások mellett turisztikai szolgáltatónak is számít a régióban.

A kompközlekedés vonatkozásában még pozitívabb eredményekről számolt be a vezérigazgató. A stratégiai időszak 3. évének végére (2018) 27,6%-kal – már 1.274.000 fő – sikerült növelni a komppal szállított utasok számát a 2015-ös évhez képest. A növekedés a szállított gépjárműveknél és a kerékpároknál hasonló mértékű volt a stratégiai időtáv 3. évének végére. 2018-ban 32%-kal több gépjárművet és 34,5%-kal több kerékpárt szállítottak a balatoni kompok, mint 2015-ben.

 

fotó: bhkeptar.hu, Bahart

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük