Home / Ország, Világ / Diákok: Orbán is tegye le a nyelvvizsgát!

Diákok: Orbán is tegye le a nyelvvizsgát!

Sorosista diákok – ezt tudta reagálni az EMMI.

 

A Kossuth téren tüntettek a diákok a hazai oktatás állapota és a kötelező nyelvvizsga bevezetése ellen. Mint ismert, a kormány 2020-tól kötelezővé tenné a felsőoktatásba való jelentkezéshez a nyelvvizsgát. Ám jelenleg, ha valóban bevezetik ezt a rendelkezést, akkor akár több ezer fiatal is eleshet a felsőoktatástól. Érdekesség, hogy a 199 országgyűlési képviselő 58%-a nem rendelkezik nyelvvizsgával. Többek között Orbán Viktor, Áder János vagy Gyurcsány Ferenc sem jelentkezhetne 2020-tól a felsőoktatásba.

Az Alfahír azt írta: a tüntetés egyik szervezője, Sipos Ferenc Norbert a Független Diákparlament képviseletében arról beszélt, hogy „most ássák meg az egyetemek sírjait… Ha kevesebb hallgató lesz, kevesebb egyetemre lesz szükség”.

Az utolsó felszólaló, Gyetvai Viktor bejelentette, hogy Nemzeti konzultációt indítanak a nyelvvizsga-törvénnyel kapcsolatban. Elmondta, hogy a kérdések közül szerepelni fog az is: Egyetért-e Ön azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell tennie a nyelvvizsgát 2019. szeptember 1-ig? A tüntetés végén a szervezők közölték, hogyha ezt nem teljesíti a miniszterelnök, népszavazási kezdeményezéssel állnak elő, mégpedig két témában is: az egyik, hogy ne léphessen életbe a nyelvvizsga-szigor, amíg a magyar oktatás nem képes erre felkészíteni a diákokat. A másik pedig, hogy ne lehessen miniszterelnök, olyan aki nem teljesíti az összes szabályozást, amit elvárnak a diákoktól a felsőoktatási felvételiben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlemény formájában reagált a mai tüntetésre, újfent megidézve az ötvenes éveket. “A Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciója a mai demonstráció.„ – így az Alfahír cikke.

A tudás legyen a meghatározó, ne a pénz!
– A fiatalok érdeke és az országé is, hogy a tudás, a szorgalom, a tehetség legyen a meghatározó és ne a pénz – szögezte le Farkas Gergely jobbikos parlamenti képviselő tavaly ősszel Siófokon. Farkas Gergely arról is szólt, hogy már így is egyre kevesebben tanulnak felsőoktatási intézményekben; 2005-ben a lakosság 4,2 ma már csak 2,9 százaléka. És a Fidesz regnálása alatt, 2010 és 2016 között, 25 százalékkal csökkent a felsőoktatási hallgatók száma. – Ha minél több a diplomás, az jó az ország versenyképességének, és a statisztikák szerint diplomával a legkönnyebb elhelyezkedni. Ám hiába ezek a statisztikák, a Fidesz-kormány nem ezeket a problémákat akarja megoldani, hanem pont ellenkezőleg, olyan lépésekre készül, melyek tovább szűkíthetik a felsőkoktatásban tanulók számát.
Farkas Gergely és siófoki vendéglátója, Potocskáné Kőrösi Anita szintén jobbikos parlamenti képviselő is egyetértett: a hazai közoktatás még nem alkalmas arra, hogy 2020-tól be lehessen vezetni a nyelvvizsgát a felvételi előfeltételéül. Jelenleg az tud nyelvvizsgát tenni, akinek a szülei külön nyelvórákat tudnak fizetni. Megengedhetetlen – vélték a képviselők –, hogy a szegényebb családi hátterű, de tehetséges diákok emiatt kiszoruljanak a felsőoktatásból.
fotó: Alfahír

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük