Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Többségi tulajdonos lesz az állam a balatoni hajózásban

Többségi tulajdonos lesz az állam a balatoni hajózásban

Zajlik az előkészítése annak, hogy az állam tovább növelje részsesedését a Balatoni Hajózási Zrt-ben.

 

Néhány hónapja már az állam rendelkezik a legnagyobb tulajdoni hányaddal, 35 százalékossal a Bahartban, a legtöbb részvényt birtokló önkormányzat Siófok, melynek részesedése 25 százalékra (Keszthelyé 8, Balatonfüredé 6 százalékra) csökkent azzal, hogy az állam beszállt a cégbe a tulajdonos önkormányzatok tőkeemelési kötelezettségének elengedésével. A döntő lépés azonban még vissza van az állam részéről. Kollár József, a Bahart vezérigazgatója nyilatkozta a minap: a 2016-os balatoni kormányhatározatban az Bahart fejlesztéseire nevesített 12,6 milliárd forintos állami támogatásról még nem írtak alá támogatási megállapodást, de tudomása szerint már zajlik annak előkészítése. Arról még nem született döntés, hogy az állam hány százalékos részesedést szerez a társaságban törzstőke-emeléssel, de minden bizonnyal többségi tulajdonos lesz, tette hozzá.

A 4 milliárd forintos törzstőkéjű hajózási társaság a kétezres évek elején állami vagyonjuttatással került a tóparti, kikötővel rendelkező 21 önkormányzat tulajdonába bizonyos feltételekkel. Idén év elején az összes érintett önkormányzat aláírta azt a szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, amely alapján ingyenesen átadnak az államnak közel 35 százaléknyi részvénycsomagot az 1,42 milliárd forintos tőkeemelési kötelezettségük elengedéséért. Az államhoz visszakerült részvénycsomag tulajdonosi jogait a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz) szerint a gőzhajózás beindulásához hasonló léptékű változások várhatók a balatoni hajózásban az állam résztulajdonossá válásával a Bahartban. Azt mondta a 173. balatoni hajózási szezon kezdetekor: “Bízunk abban, hogy ennek a történetnek siker lesz a vége, és megvalósulnak azok az álmok, remények a cég fejlesztése kapcsán, amit az önkormányzattok tűztek ki célul, de nem volt hozzá forrásuk”. Ugyanott Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere úgy fogalmazott: “ha az állami szándék valóban az, hogy fejlesztési forráshoz juttassa a Bahartot, megtartva az önkormányzati és állami tulajdonlást, valamint egyben tartva a jövőben is a céget, akkor optimistán lehet a jövőbe tekinteni”.

Lengyel Róbert nemrég azt mondta a hirklikk.hu-nak adott interjúban: „A kompok például már teljesen elöregedtek, van olyan, amelyet hamarosan cserélni kellene, és itt milliárdokról beszélünk. Ekkora összegekkel pedig az önkormányzatok nem rendelkeznek, ilyen tőkeerővel csak az állam rendelkezik. Ha tehát egy tisztességes országról beszélnénk, akkor az állami szerepvállalás nem okozna semmilyen problémát. De mi most Magyarországon élünk, 2019-ben, ezért aztán hadd legyek egy kicsit szkeptikus. Igyekszem úgy felfogni, hogy az állami szándék most kivételesen jó, egyben marad a Bahart, és nem arról szól a történet, hogy a sikeres üzletágakat átjátsszák magánkézbe. Gondolok itt elsősorban a kikötőkre. Az világi jó üzlet, az ugyanis megvan. Ott csak évről-évre be kell szedni a kikötői bérleti díjat…„

 

 

 

About Fónai Imre

Check Also

16 balatoni település 32 programja augusztus 23-tól 31-ig

Az augusztus utolsó napjai is rejtenek meglepetéseket a Balatonnál, mutatjuk a programkínálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük