Home / Ország, Világ / Anyák napja: államtitkár-feleség hozta az ötletet Amerikából

Anyák napja: államtitkár-feleség hozta az ötletet Amerikából

A magyar paraszti hagyományban a március 20-át követő vasárnap, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja egyben „anyák napja” és „nőnap” is volt. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza.

Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték. Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalos ünnep nyilvánította.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.

A legtöbb országban május második vasárnapja. Május első vasárnapján ünnepeljük az anyákat Magyarországon, de így tesznek Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában is. De például Afganisztánban és Bulgáriában egyszerre tartják a március 8-i nőnappal, Lengyelországban május 26-a, Oroszországban november utolsó vasárnapja.

 

(a Wikipédia nyomán)

(fotó: viragotegymosolyert.hu)

 

About Fónai Imre

Check Also

22 millió forinttal verte át ügyfeleit a siófoki autókereskedő

A siófoki ügyészség 27 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük