Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Börtönbe mehet a töriérettségi-szivárogtató

Börtönbe mehet a töriérettségi-szivárogtató

Kiszivárgott a történelem-érettségi, aláírások gyűlnek a matekérettségi ellen.

A Facebookon terjedő üzenet szerint a történelemérettségi összeállításában részt vevő egyik pedagógus szivárogtatott. Amennyiben ez beigazolódik, az illető súlyos büntetésre számíthat – írja a 24.hu.

A büntető törvénykönyv szerint minősített adattal visszaélést követ el, aki minősített adatot

  • jogosulatlanul megszerez vagy felhasznál;
  • jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé, vagy jogosult személy részére hozzáférhetetlenné tesz.

A bűncselekmény négy kategóriába sorolható: elkövethetik korlátozott terjesztésű, bizalmas, titkos és szigorúan titkos minősítésű adatra is. Az írásbeli érettségi a legenyhébb, korlátozott terjesztésű minősítési szint alá esik.

Tegnapi hír, hogy nem kell megismételni a történelem írásbeli érettségi vizsgát – közölte az Oktatási Hivatal. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata” – olvasható a közleményben. A BRFK azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amelynek alapján elrendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az eduline.hu írta meg több érettségi diák elmondása alapján, hogy kiszivároghattak a történelem érettségi esszétémái. A portál az alábbi képernyőképet tette közzé, melyen egy tegnap délutáni dátum látható, valamint a négy esszétéma:

 

Szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter sürgette a történtek kapcsán, hogy az illetékes minisztérium, vagy államtitkárság minél hamarabb szólaljon meg. Hozzátette: normális körülmények között diák nem férhetett hozzá ahhoz, hogy mi szerepel az összeállított tételsorban.

A Facebook-on terjed egy aláírásgyűjtés is. „Az idei matematika írásbeli nehézsége meghaladja a középszintet, ezért országos szinten szükség van a ponthatárok csökkentésére” – ezt a rövid nyilatkozatot a keddi matekérettségi óta már több mint harmincezren aláírták.

Az Eduline szerint még közös sírást és matekérettségi-égetést is szerveztek az érintettek az Oktatási Hivatal elé szombat délutánra, a Facebookon egyelőre 5300-an jelzik biztosra a részvételüket az eseményen, 11 ezren pedig érdeklődnek.

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük