Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Király Júlia: csak a gazdagokat mentették ki a devizahitel-válságból

Király Júlia: csak a gazdagokat mentették ki a devizahitel-válságból

A POLITIKA NEM KÉPES MEGAKADÁLYOZNI A HITELBOOMOT, MERT AZT LÁTJA, HOGY AZ EMBEREK VÉGRE LAKÁSHOZ, AUTÓHOZ JUTNAK, VÁSÁROLNI TUDNAK, EZT NEM FOGJA MEGAKADÁLYOZNI.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke adott interjút az Indexnek. A devizahitelezéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaiból idézünk, azért is, mert olyan dolgokat, tényeket mond ki, amiket mások eddig nem akartak, vagy nem mertek a devizahitelekkel kapcsolatban.

Ki volt éhezve az ország lakáshitelre 

„A probléma nem lett volna akkora mértékű, mint amekkora végül lett, ha a kétezres évek elején az ország nem kap rá – mint most a csok keretében is – az olcsó, mert az állam által erősen támogatott lakás- és jelzáloghitelekre. Csak nagyon megkésve 2003-ban állította le az új kormány a hiteltámogatást. Akkor az állami támogatás mértéke már a költségvetés masszív részét képezte, és hozzájárult a durva eladósodásunkhoz. Amikor leálltak a támogatott lakáshitelek, ott volt egy ország lakáshitelre kiéhezve, pörgött ezerrel az építőipar, épültek az új lakóparkok. Ekkor jelent meg az olcsó deviza-jelzáloghitel, ami ugyanazt tudta nyújtani, mint korábban a támogatott forintlakáshitel, ami addigra eltűnt.”

„A devizahitel, sajnálatos módon nálunk leginkább a svájcifrank-hitel, kiszorított minden mást a piacról. Még ezzel se lett volna olyan súlyos baj, ha ezáltal nem jutott volna mindenki hitelhez, az is, aki egyébként nem volt hitelképes. A BANKOKBAN ADDIGRA MÁR KIALAKULT EGY HITELGYÁR, ÉS ÖNTÖTTÉK BOLDOG-BOLDOGTALANNAK A HITELT. EZ A MAGYAR BANKSZEKTOR MÉLYSÉGES FELELŐTLENSÉGE…”

Eufórikus állapot volt, hiába figyelmeztettünk

„Másrészről nagyobb hitelt vettek fel azok is, akik hitelképesek voltak. Egy eufórikus állapot volt. Nem tudom, hogy emlékszik-e arra a 10-15 évvel ezelőtti helyzetre, akkor úgy tűnt, itt már nem lehet semmi probléma: a forint árfolyama stabil, nemsokára a hazai kamatok is lejönnek, akkor a forinthitel kiváltja majd a devizahitelt, és ebből nem lehet semmiféle súlyos megrázkódtatás. Amúgy is addigra az eurózóna tagjai lesz az ország. Nagyon kevesen voltunk, akik az első pillanattól kezdve figyelmeztettünk a devizahitelezés veszélyeire, és arra, hogy ez az a különleges hiteltípus, ahol nemcsak a törlesztőrészlet ugrik meg, amikor az árfolyam változik, hanem maga a hitelnagyság is.”

„Csányi Sándort kellett épp a közelmúltban egy Portfolio-interjúban emlékeztetnem arra, hogy nemhogy figyelmeztettük őket a devizahitelezés veszélyeire, hanem többször próbáltuk kicsit határozottabban is rávenni, hogy akkor legalább euróhitelek legyenek, ne a jenhitel meg a svájcifrank-hitel. Túl sok fül nem volt, ami meghallgatta volna az intelmeket, így száguldottunk bele kétszázzal a betonfalba. Az összeomlásnak és a tragédiának több összetevője volt később, önmagában a válság nem biztos, hogy ilyen súlyos helyzethez vezetett volna, mint ami kialakult. Ebben két dolog játszott szerepet: az egyik a bankok egyoldalú kamatemelése, amit már az előző tíz évben több törvényjavaslat formájában próbáltunk megakadályozni, teljesen reménytelenül. Ha a bank egy százalékkal emelte a hitel kamatát, az nagyjából egy tíz százalékos leértékeléssel volt egyenértékű. Tehát a hitelfelvevő számára ez ugyanolyan brutális terhet jelentett.”

Végre lakáshoz, autóhoz jutottak az emberek

„Az Egyesült Államokban ugyanebben az időben alakult ki az a lakáspiaci, jelzálogpiaci válság, ami Magyarországon a devizahitelezést jelentette, ugye ez volt a subprime vagy másodrendű jelzáloghitel-válság. Ennek az elfutása ugyanúgy a 2000-es évek elején-közepén volt, mint nálunk a devizahiteleké. Egy kiváló amerikai jegybanki vezető, Ned Gramlich 2004-ben, három évvel a válság előtt írt egy nagyon komoly elemzést arról, hogy milyen nagyon súlyos következményei lehetnek annak, ha továbbra is olyanok fognak hitelhez jutni, akik nem igazán hitelképesek, ha a bankok továbbra is felelőtlenül hiteleznek. Ám ennek a 10 oldalas dolgozatnak az utolsó oldalán ő is azt írja, hogy „de ne felejtsük el, hogy 9 millió honfitársunk végre emberhez méltó élethez, saját lakáshoz jutott”.

„A POLITIKA NEM KÉPES MEGAKADÁLYOZNI A HITELBOOMOT, MERT AZT LÁTJA, HOGY AZ EMBEREK VÉGRE LAKÁSHOZ, AUTÓHOZ JUTNAK, VÁSÁROLNI TUDNAK, EZT NEM FOGJA MEGAKADÁLYOZNI.”

Pont a súlyos adósságcsapdában vergődőket nem segítették 

„Ha akkor az MNB-nek bármilyen ereje lett volna, és egy szabállyal meg tudta volna állítani a devizahitelezést, nem tudja elképzelni, hogy mit kaptunk volna a fejünkre. Csak az az egy halvány kis közleményünk, amiben a felügyelettel közösen figyelmeztettünk a devizahitelezés súlyos veszélyeire, egy olyan esti tévéműsort váltott ki, ahol a bankok folyamatosan kioktattak minket arról, hogy hogyan képzeljük, hogy megakadályozzuk az ő ügyfeleiket abban, hogy biztonságos, jó hitelekhez jussanak. Az ügyfelek pedig megostromolták volna a nemzeti bankot, és kővel dobálták volna az ablakait…a devizahitelesek számára kidolgozott alternatív, az egyes rétegeket központba állító megoldási javaslatok helyett egy egy csapásra való, teljesen irracionális megoldási javaslat került előtérbe, ami pont a jómódúakat, a gazdagokat kimentette a válságból, a súlyos adósságcsapdában vergődőket pedig abszolút benne hagyta.

EZ VOLT A 2011-ES DÖNTÉS A VÉGTÖRLESZTÉSRŐL, AMI NEMCSAK A ROSSZ HELYZETBEN LÉVŐ DEVIZAADÓSOKNAK TETT NAGYON ROSSZAT, MERT A GAZDAGOK KIMENTÉSÉVEL ŐK MÉG ROSSZABB HELYZETBE KERÜLTEK, HANEM AZ ORSZÁG GAZDASÁGÁNAK IS.

Megtörtént a bankok elszámoltatása, a forintra való konverzió – de a nehéz helyzetbe került devizaadósokra szabott speciális, adósságkönnyítő programok elmaradtak…”

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük