Home / Ország, Világ / Belföldi hírek / Tízmilliárdokat vettek ki cégeikből a NER-oligarchák
Pénz bankjegy forint húszezer forint 20090321 Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

Tízmilliárdokat vettek ki cégeikből a NER-oligarchák

Hová mennek, hol kötnek ki a milliárdok? Mutatjuk! Pontosabban, idézünk a Népszava összegzéséből.

 

Mészáros: kétszer 5 milliárd osztalékként

Mészáros Lőrinc NER-közeli felcsúti multimilliárdos teljes egészében felveszi osztalékként legismertebb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi nyereségét – derül ki a tegnapi határidőig leadott beszámolóból. R-Kord nevű társaságából pedig 5 milliárdot vesz ki. Utóbbi, vasútépítési biztosító- és távközlőberendezésekkel, valamint vasúti felsővezetékekkel foglalkozó társaság 2017-es 36,3 milliárdos bevétele 35,8 milliárdra csökkent. A költségek növekedése nyomán a tavalyelőtti, 7,5 milliárdos adózott nyereség 5,9 milliárdra mérséklődött. A Mészáros és Mészáros Kft. az R-Korddal ellentétben jelentős növekedést mutatott: 19,7 milliárd forintos tavalyelőtti bevételük ugyanis 50,6 milliárdra ugrott. Főbb üzletágaik a közmű-, vízügyi, mély-, út- és vasútépítés. A cég a korábbi 3,7 milliárdos nyereség után tavaly 5,1 milliárdot mutatott fel, amit teljes egészében kivettek a cégből.

 

Idősb Orbán: szerény 1,35 milliárd 

A miniszterelnök édesapjának három cége, a Gánt Kő és Tőzeg Kft., a Nehéz Kő Kft. és a Dolomit Kőbányászati Kft. tavaly vegyesen teljesített. Orbán Győző osztalékként összesen 1,35 milliárd osztalékot vett ki a három társaságból – összegezte a cégek mérlegét az mfor.hu.

 

Szíjj László 25 milliárdot vett ki

Az útépítési pályázatok fő nyertese, a kormányfő strómanjaként elkönyvelt Mészáros Lőrinccel számos közös üzletet jegyző Szíjj László Duna Aszfalt Kft.-je árbevételét tavaly 75 milliárdról 130 milliárdra növelte. Osztalékként Szíjj László 2017-ben 12 milliárdot, tavaly pedig már 25 milliárdot vett ki.

 

Hát a Simicska?

Miután Simicska Lajos kormányfői körökben kegyvesztették vált, az útépítési közbeszerzések addigi sztárjaként szereplő cége, a Közgép helyét a Duna Aszfalt vette át. Simicska Lajos egykori üzlettársa, Nyerges Zsolt tavaly novemberben el is adta a Közgép 30 százalékát a Duna Aszfaltnak. A két társaságot immár egyazon vezérigazgató irányítja. Míg a Közgép hat éve még 84 milliárdos árbevételt mutatott fel, tavaly már csak egymilliárd folyt be, harmincmilliós nyereség mellett. Igaz, az eredménytartalékot megcsapolva a tulajdonosok nyolcmilliárdos osztalékot vontak ki. A Közgép munkavállalóinak száma a megelőző két év átlagának számító 248-ról 84-re csökkent…

 

Dél-balatoni vasútfejlesztés: Simicskáék kezdték, Mészárosék fejezték be…

 

 

About Fónai Imre

Check Also

Megvertek két NAV-ellenőrt Siófokon

Két NAV-ellenőr múlt pénteken betért egy siófoki vendéglátóba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük